ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. France
  5. Atelier du Rouget Simon Teyssou & Associés
  6. 2014
  7. Le Vialenc Residential Block / Atelier du Rouget Simon Teyssou & Associés

Le Vialenc Residential Block / Atelier du Rouget Simon Teyssou & Associés

  • 02:00 - 14 July, 2016
Le Vialenc Residential Block / Atelier du Rouget Simon Teyssou & Associés
Le Vialenc Residential Block  / Atelier du Rouget Simon Teyssou & Associés, © Christophe Camus
© Christophe Camus

© Benoit Alazard © Benoit Alazard © Benoit Alazard © Christophe Camus +38

  • Project Manager

    Mathieu Bennet
  • Structure

    BET 3B
  • Concrete Structure

    SETERSO
  • Fluids

    AES
  • Acoustic

    C+
  • More SpecsLess Specs
© Christophe Camus
© Christophe Camus

From the architect. The eco-district of Le Vialenc marks the change in the urban-planning policy of the town of Aurillac. The new approach implies viewing the town and housing of tomorrow differently and aiming to increase responsibility and sustainability. The proposed building is a symbol in itself of the town’s renewal in an eco-responsible neighbourhood. Its position is strategic, its image emblematic. Its shape is simple and contemporary: two intertwined volumes referring to complementary forces,- verticality and horizontality.

© Benoit Alazard
© Benoit Alazard
Location
Location
© Christophe Camus
© Christophe Camus

Viewed from the boulevard, the totem is an element in black zinc, dense, monolithic, partially cored to insert loggias. The linear volume includes exterior passageways and affirms a contrary horizontality.

© Benoit Alazard
© Benoit Alazard

The building has an urban façade, directly linked to the boulevard, showing a ground-floor occupied by businesses and the passageways giving access to the floors above, and a quieter façade, turned toward the heart of the eco-district: facing south/southwest, it is made of loggias extending the flats and offices like hanging gardens. Protected from the noise, it gives the occupants a view on the future interior garden of the district. The materials were carefully chosen for their characteristics and qualities.

© Christophe Camus
© Christophe Camus
Floor Plan
Floor Plan
© Christophe Camus
© Christophe Camus

Concrete braces the construction, insulates the flats from the noisy boulevard, provides thermal inertia for the whole building and keeps the wood structure off the ground. Zinc protects the building from bad weather. The wide overhanging roof shields the exterior passageways, balconies and façade. These two sustainable and easy-to-maintain materials are the only ones in contact with the ground. A light galvanized-steel structure supports the exterior horizontal passageways and loggias.

© Christophe Camus
© Christophe Camus
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Le Vialenc Residential Block / Atelier du Rouget Simon Teyssou & Associés" 14 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/791299/le-vialenc-residential-block-atelier-du-rouget-simon-teyssou-and-associes/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments