ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Sweden
  5. Juul Frost Architects
  6. 2016
  7. Sjöjungfrun / Juul Frost Architects

Sjöjungfrun / Juul Frost Architects

  • 13:00 - 3 August, 2016
Sjöjungfrun / Juul Frost Architects
Sjöjungfrun / Juul Frost Architects, © Felix Gerlach
© Felix Gerlach

© Felix Gerlach © Felix Gerlach © Felix Gerlach © Felix Gerlach +11

  • Landscape

    Juul Frost Architects
  • Area

    18.500sqm + underground parking / atrium of 1,500 m²
  • More SpecsLess Specs
© Felix Gerlach
© Felix Gerlach

MALMÖ’S NEW SKYLINE
World Trade Center Malmö is a new multifunctional housing project being constructed in the centre of Västra Hamnen, incorporating both dwellings and commercial facilities. Sjöjungfrun consists of187 dwellings comprising flats interspersed with public access shops at the lower levels. The housing project forms the boundary of the WTC area facing Stora Varvsgatan, the location of JFA’s award-winning Media Evolution City, and Kockumsparken directly opposite. 

© Felix Gerlach
© Felix Gerlach

Sjöjungfrun is the visual marker placing the WTC area firmly on the map of Malmö. Dwellings are placed in two free-standing buildings, together forming a tenement block structure, but also an independent volume reaching its pinnacle in the WTC area’s north-eastern corner. The block structure forms an inner, semi-public atrium serving as an informal meeting point. The layout of the complex suggests through-going flats and secures an optimal daylight intake from the inner atrium. From the atrium, there is access to the flats via private access balconies. Access to the upper levels is provided by these balconies, creating a semi-public arrival situation. The uppermost flats in the complex have recessed roof gardens overlooking the city of Malmö. Sjöjungfrun responds well to the urban life of Malmö, linking Kockumsparken’s recreational environment with the inner semi-public atrium.

Plan
Plan
Section
Section

SOCIAL MEETING POINT
The atrium will be home to many functions and activities, creating a lush oasis comprising facilities for social gathering, individual gathering facilities for each stairwell, and private patios for ground-level flats. The through-going passage is accessible to everyone – an open invitation to the city. The elements of the atrium comprise a layered structure of terrain and planting in mutual harmony, combining to form a variety of spaces, structures, and uses. The central garden is easily accessible from all sides forming a social space where residents and visitors can come together. The paving in the atrium consists of concrete tiles with differentiated modular dimensions, which contributes to accentuating the level of public access in the atrium. 

© Felix Gerlach
© Felix Gerlach

MODERN LIVING ENVIRONMENT
At one and the same time, Sjöjungfrun relates to the urban life of Malmö, Kockumsparken with its recreational facilities, and the internal, semi-public atrium – a central urban oasis for the residents. In this way, Sjöjungfrun embodies a modern living environment in one of the large housing developments currently being constructed in Malmö. Sjöjungfrun has been awarded a Silver Certificate for being an environment-friendly and sustainable building complex.

© Felix Gerlach
© Felix Gerlach
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sjöjungfrun / Juul Frost Architects" 03 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/791168/sjojungfrun-juul-frost-architects/>
Read comments
© Felix Gerlach

瑞典住宅综合体Sjöjungfrun / Juul Frost Architects