ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. S+PS Architects
  6. 2015
  7. Collage House / S+PS Architects

Collage House / S+PS Architects

  • 20:00 - 24 April, 2016
Collage House / S+PS Architects
Collage House / S+PS Architects, Courtesy of S+PS Architects
Courtesy of S+PS Architects

Courtesy of S+PS Architects Courtesy of S+PS Architects Courtesy of S+PS Architects Courtesy of S+PS Architects +45

  • Liasion Architects

    Sopan Prabhu Architects
  • Structural Engineers

    Rajeev Shah & Associates
  • Services Consultants

    Arkk Consultants
  • Landscape

    S+PS Architects
  • Site Supervision

    Amish Mistry Architect
  • Main Civil Contractors

    Homework Constructions
  • Fabrication

    Deepak Mhatre, Shafibhai, Imam Steel, Furkan Sheikh
  • Aggregate Plaster

    Arvind Rathod
  • Windows

    Natwarlal Kawa
  • Plumbing Works

    Ajay Majhi, Hussainbhai
  • Carpentary

    Aditya Rana
  • Electrical

    Praful Sonawane, Mahesh Sawant
  • Civil Finishing Works

    Kantilal Suthar, Sawarmal, Jagdish Mulchand, Jagrut Kumar
  • Painting& Polishing Works

    Bajrangi
  • Textured Plasters

    Junaid
  • More SpecsLess Specs
Courtesy of S+PS Architects
Courtesy of S+PS Architects

From the architect. Living in Mumbai, India it is impossible to ignore the informal settlements in the city, and if looked at closely there are many lessons to be learnt in frugality, adaptability, multi-tasking, resourcefulness and ingenuity. A visual language emerges that is of the found object, ad-hoc, eclectic, patched and collaged. An attempt has been made here to apply some of these lessons without romanticizing or fetishizing them. The project looks at the idea of recycling and collage in several ways, from the very physical - like materials, energy, etc. to the intangible - like history, space and memories.
The front façade sets the tone for what lies within, with a “corner of windows” that recycles old windows and doors of demolished houses in the city. This becomes a major backdrop for the living room with a exposed concrete faceted ceiling above countered by the polished white marble with intricate brass inlay on the floor. Metal pipe leftovers pieced together like bamboo form a “pipe wall” integrating structural columns, rainwater downtake pipes and a sculpture of spouts that in the monsoon are a delight for all the senses.

Courtesy of S+PS Architects
Courtesy of S+PS Architects
Courtesy of S+PS Architects
Courtesy of S+PS Architects

In the central courtyard on one side scrap rusted metal plates are riveted together, Kitsch colored tile samples retain a planter in the middle and on the third side is a wall clad in cut-waste stone slivers lifted off the back of stone cutting yards and waste generated on site. Hundred-year-old columns from a dismantled house bring back memories, and nostalgia is nourished with a lightweight, steel and glass pavilion (with solar panels above) on the terrace level overlooking fabulous views down the hillside. This approach is reinforced again in the interior materials and elements. It plays up this contrast between the old and the new, the traditional and the contemporary, the rough and the finished. One finds use of recycled materials like old textile blocks, Flooring out of old Burma teak rafters and purlins, colonial furniture, fabric waste (chindi) along with new ways of using traditional elements and materials like carved wooden mouldings, beveled mirrors, heritage cement tiles, etc.

Diagram
Diagram

A language emerges that is both new but strangely familiar at the same time and that makes us rethink notions of beauty that we take for granted around us. To make this mélange more “acceptable”, it is encased in a “garb of modernity” (Nehru). This concrete frame - in a rough aggregate finish outside and in a smooth form finish inside - wraps and connects all the spaces from back to front and across all three levels.

Courtesy of S+PS Architects
Courtesy of S+PS Architects
Section
Section
Courtesy of S+PS Architects
Courtesy of S+PS Architects

To build on top of a hill is always exciting, until the architects discovered here that they were surrounded by neighbours on all sides. This led early on in the design process to look inwards and build around the quintessential Indian courtyard, albeit slightly modified. The court is actually raised a floor above the ground level and hidden below is a large rainwater harvesting tank wrapped with rock that was removed from the hillside during excavation. It is the core around which this large four-generation family is organized and comes together.

Courtesy of S+PS Architects
Courtesy of S+PS Architects
Cite: "Collage House / S+PS Architects" 24 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/786059/collage-house-s-plus-ps-architects/>
Read comments

3 Comments

Thornton Kay · April 28, 2016

Excellent design. When will architects appreciate that, irrespective of LEED and BREEAM's flawed rating systems, you cannot have a truly five-star green building unless it incorporates reclaimed building materials? Most modern eco-buildings do not have any.

SunAh Jeong · April 25, 2016

this reminds me of one in Seoul, having facade materials taken from old little houses near

Kamil Kibar · April 25, 2016

Very interesting. This might be one way of dealing with the burden of contemporary architecture that has to run away from its past, not only the historical but also its immediate past.

···

Comments are closed

Read comments
Courtesy of S+PS Architects

印度新旧交织的拼贴住宅 / S+PS Architects