ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. Studio Bernd Vordermeier
  6. 2016
  7. Townhouse / Studio Bernd Vordermeier

Townhouse / Studio Bernd Vordermeier

  • 02:00 - 18 April, 2016
Townhouse / Studio Bernd Vordermeier
Townhouse  / Studio Bernd Vordermeier, © Bernd Vordermeier
© Bernd Vordermeier

© Bernd Vordermeier © Bernd Vordermeier © Bernd Vordermeier © Bernd Vordermeier +9

© Bernd Vordermeier
© Bernd Vordermeier

From the architect. The townhouse is located in Passau/Germany, in an area in danger of flooding. The polygonal, multi unit house was built within 6 months as an KfW 70 Standard house. The concept for the building provides the strict separation between living areas and utility areas.

Plan
Plan

Towards the street the house presents itself very introverted and closed. This part of the house holds the staircase and utility rooms, it is built out of concrete and differs itself in material and aesthetically from the rest of the building. 

The house is also built on a concrete base, that way the building is not only flood-proof, the concrete base holds parking spots as well.

© Bernd Vordermeier
© Bernd Vordermeier

The units are situated towards the back of the property, away from the busy street and behind the concrete core. 

On the inside, the building tells the story of its construction, raw wooden and concrete surfaces are left exposed and natural materials and colors dominate. 

© Bernd Vordermeier
© Bernd Vordermeier

The living quarters are built out of solid wood. The fair-faced floor screed is made out of multiple washed sand and is treated and sealed with natural wax. Thanks to the big window openings the rooms are flooded with natural light and appear bright, airy and generous.

© Bernd Vordermeier
© Bernd Vordermeier
Cite: "Townhouse / Studio Bernd Vordermeier" 18 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/785532/townhouse-studio-bernd-vordermeier/>
Read comments