ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

ARG Shopping Mall / ARSH 4D Studio

  • 23:00 - 11 March, 2016
ARG Shopping Mall / ARSH 4D Studio
ARG Shopping Mall / ARSH 4D Studio, © Ali Daghigh, Parham Taghiof
© Ali Daghigh, Parham Taghiof
  • Architects

  • Location

    Tehran, Tehran, Iran
  • Architects in Charge

    Arsh [4d] Studio- Alireza Sherafati, Pantea Eslami
  • Project Manager

    Jouya Javanshad, Mohsen Sharifi
  • Design Team

    Zahra Ajorloo, Morvarid Malekhosseini, Mina Habibirad, Elnaz Sabouri
  • Area

    78.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Ali Daghigh, Parham Taghiof © Ali Daghigh, Parham Taghiof © Ali Daghigh, Parham Taghiof © Ali Daghigh, Parham Taghiof +33

  • Engineering

    Tecnab Company, Abnieh Noandish Company
  • Client

    Saba Mihan Company
  • Existing Building Architect

    Abnieh Noandish Company
  • Site Area

    11.500 sqm
  • Project Area

    78.000 sqm
© Ali Daghigh, Parham Taghiof
© Ali Daghigh, Parham Taghiof

From the architect. In 2012 we won a competition to design a new facade, landscape, roofscape, and interior for a shopping center which was already designed and under construction but the client was not satisfied with the original design.   

© Ali Daghigh, Parham Taghiof
© Ali Daghigh, Parham Taghiof

 Re-composing the facade, we decided to simplify the massing and create a smooth and neutral surface to counteract the chaos of the neighborhood. Glass is used to reflect the old trees of the surrounding area and highlight the mountains to the north.

Ground floor Plan
Ground floor Plan

 Elevation differences of the site is solved by landscape - steps turning into long benches provide connections from the sidewalk and create a public outdoor auditorium. 

© Ali Daghigh, Parham Taghiof
© Ali Daghigh, Parham Taghiof

 For design of the interior, re-connecting the east and south wing, which were previously separated from each other by the central void, has been a key concept. The connection has been achieved via creating continuity in floor and ceiling lines.

© Ali Daghigh, Parham Taghiof
© Ali Daghigh, Parham Taghiof
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "ARG Shopping Mall / ARSH 4D Studio" 11 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783535/arg-shopping-mall-arsh-4d-studio/>