ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Warehouse
  4. France
  5. Studio 02
  6. 2015
  7. Spindrift Racing / Studio 02

Spindrift Racing / Studio 02

  • 10:00 - 12 March, 2016
Spindrift Racing / Studio 02
Spindrift Racing / Studio 02

Spindrift Racing / Studio 02 Spindrift Racing / Studio 02 Spindrift Racing / Studio 02 Spindrift Racing / Studio 02 +18

  • Architects

  • Location

    Saint-Philibert, France
  • Area

    3600.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Client

    SAS Ladycat
  • Partners

    Studio Joran Briand / Cdlp / Egis
  • Surface

    1 700 m2 renovation + 1 600 m2 new
  • More SpecsLess Specs

From the architect. Rediscovering the Horizon

Based in southern Brittany, Spindrift Racing is a company of ship-owners founded in 2011 by Dona Bertarelli and Yann Guichard. This racing team, unique in the world of professional sailing, currently has a fleet of six ships: a trimaran MOD70 (Spindrift), a catamaran Decision 35 (Ladycat powered by Spindrift racing), two trimarans Diam 24, a flying catamaran GC32, and a 40-meter maxi-trimaran (Spindrift 2). In all classes, the teams achieve outstanding results, which are the fruits of persistent work and effort. This team’s headquarters thus necessitated a similar match in exemplary quality.

The specifications called for the redevelopment of existing technical facilities and offices, as well as the creation of a gym, a place for team members to relax, and a space dedicated to the reception of VIPs. In order to revive and reenergize the building, and to distinguish it from neighboring warehouses, an extension that rests on the workshop hangar was used to raise the building, refocusing it towards the horizon. Designed as an immense periscope, the terrace framed by a large metal awning (located above the access doors to the workshops) opens generously over the bay of la Trinité sur mer. The building seems to project itself into the future, finding its breath once again.

Plan
Plan

In its general aesthetic and interior decoration, the overall project reflects the graphic charter of the Spindrift team: black, white, and gold. Inside, the spaces – from the sail loft to the VIP lounge – unveil a warm, relaxed, and elegant atmosphere that marries light wood, felted fabrics, and Nordic-inspired furnishings. This new and improved infrastructure offers a moment of calm before facing the Atlantic challenge.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Spindrift Racing / Studio 02" 12 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783521/spindrift-racing-studio-02-architectes/>