ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Landscape House / Mabire Reich

  • 03:00 - 25 February, 2016
Landscape House / Mabire Reich
Landscape House / Mabire Reich , © Guillaume Satre
© Guillaume Satre

© Guillaume Satre © Guillaume Satre © Guillaume Satre © Guillaume Satre +49

  • BET structural ingeneers

    E2C
  • Gross floor area

    Existing house: 85 m², Extension : 100 m²
  • More SpecsLess Specs
© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

From the architect. Extending a house means reducing the exterior space of a plot. The theme of the project that we developed for the “landscape house” is the restitution of an exterior space. The site of the project is located in Nantes (France), in an area established on a ridge of the Armorican Massif. The 300m² plot hosts at its bottom a small house as a testimony to the past worker of the neighborhood.

Section
Section

We designed a path created from a play with successive terraces connected by ramps, forming an itinerary which opens successively to a patio, to the landscape of the heart of block’s small urban gardens and the great scenery on the southern shores of the Loire.

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

The development of this path defines a surface. The volume situated bellow this surface forms the extension of the house, a series of living spaces (living room, kitchen, workshop) connected by oblique views, put in relation through a play with the levels, without any interior door.

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre
Floor Plan
Floor Plan
© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

The relationship with the landscape is twofold: the house is not only a potential of various links with the exterior, but the work with the material is the creation of an interior landscape. The graining of the plywood, the motifs drawn by the rain on the metallic structure during construction, the moiré effect of the resin or the repetitive pattern of the cement tiles create a separate universe, the same way as the clouds draw unexpected landscapes inviting to contemplation.

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre
Cite: "Landscape House / Mabire Reich " 25 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782626/landscape-house-mabire-reich/>