ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Bankara Store / studio201architects

  • 19:00 - 23 February, 2016
Bankara Store / studio201architects
Bankara Store / studio201architects, © Kenta Hasegawa / OFP
© Kenta Hasegawa / OFP

© Kenta Hasegawa / OFP © Kenta Hasegawa / OFP © Kenta Hasegawa / OFP © Kenta Hasegawa / OFP +17

  • Interior design

    Manabu Okano / studio201architect
  • Construction

    Asanuma builders
© Kenta Hasegawa / OFP
© Kenta Hasegawa / OFP

From the architect. This project is about renewing a wooden single floor house from the 1940s into a vintage clothing store. This takes place in a place 5min from the Omiya Station in Saitama city, Saitama Prefecture.

Floor Plan
Floor Plan

Being originally a habitation, the building has a street on the south side and a garden on the north face. There are a multitude of openings that provide the interior with a constant natural light. Another particularity is the attic under the roof. This now rarely found “bark roofing” truly brings us back in time to the 1940s.

© Kenta Hasegawa / OFP
© Kenta Hasegawa / OFP

For this project featuring a unique natural light, I wanted to embellish the positive aspect of a wooden living house form the 1940s and combine the wooden construction with the atmosphere of the vintage clothing to create a unique space.

© Kenta Hasegawa / OFP
© Kenta Hasegawa / OFP

To ensure further natural light, an opening between floors was made so day lighting would come in from the south facing windows of the second floor. By this blow-by, a 3m maple was planted to be the symbol tree; furthermore I planted trees on various places to become eye points.

Perspective Section
Perspective Section

Plywood panels are installed between pillars to provide lines of flow inside the store as well as fulfilling the roles of quake resisting walls. To stay with the interior concept, all the furniture is purchased from vintage shops.

© Kenta Hasegawa / OFP
© Kenta Hasegawa / OFP

The surrounding walls inside the store were painted white to accentuated and valorize the wooden structures, the trees as well as the displays and clothes. The light coming in and changing from seasons to seasons, the evolving trees, the displayed clothes, all of those ever-changing factors provide the clients with a sense of freshness at each visit.

© Kenta Hasegawa / OFP
© Kenta Hasegawa / OFP

That space made from natural light, wooden house from the 1940s, trees and vintage clothing, all contributes to show the various expressions coming from changing seasons and time. I aimed to make a space featuring the charm of the ordinary by incorporating the element of the flow of time into the interior

© Kenta Hasegawa / OFP
© Kenta Hasegawa / OFP
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bankara Store / studio201architects" 23 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782572/ankara-store-studio201architects/>