Rehabilitation of a Rural House / Cyril Chênebeau

  • 02:00 - 24 February, 2016
Rehabilitation of a Rural House / Cyril Chênebeau, © Aldo Amoretti A+A
© Aldo Amoretti A+A

© Aldo Amoretti A+A © Aldo Amoretti A+A © Aldo Amoretti A+A © Aldo Amoretti A+A +31

© Aldo Amoretti A+A
© Aldo Amoretti A+A

From the architect. Located in the vicinity of Nice, near the small village of Sclos de Contes, the house is built below an old pathway, on a slope made of several terraces planted with trees and facing west.

© Aldo Amoretti A+A
© Aldo Amoretti A+A

The existing house is a former small cottage with only one room on the garden level that was built against a stone wall and heightened with one storey.

First Floor Plan
First Floor Plan

The extension digs out the terrace and surrounds the old house with two white concrete blocks which stand out from the natural ground.

© Aldo Amoretti A+A
© Aldo Amoretti A+A

The interior volume of the block contains a double height living-room and offers tensioning, creating a subtle balance with the old renovated building.

© Aldo Amoretti A+A
© Aldo Amoretti A+A

The second smaller volume serves as a light shaft which is meant to bring light into a shower opening onto the sky.

© Aldo Amoretti A+A
© Aldo Amoretti A+A

The house has picture windows on each side in order to let, at various seasons and times of the day, both the sunshine and the beauty of the surrounding landscape in.

© Aldo Amoretti A+A
© Aldo Amoretti A+A

The connection between the house and the extension is made up of an empty space with a large plate angle glass window which brings sheer fluidity between the inside and the outside.

Cite: "Rehabilitation of a Rural House / Cyril Chênebeau" 24 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782565/rehabilitation-of-a-rural-house-cyril-chenebeau/>