Folded Roof House / TOOB STUDIO

  • 20:00 - 23 February, 2016
Folded Roof House / TOOB STUDIO, © Lê Anh Đức
© Lê Anh Đức

© Lê Anh Đức © Lê Anh Đức © Lê Anh Đức © Lê Anh Đức +25

  • Cost

    30.000 USD
© Lê Anh Đức
© Lê Anh Đức

From the architect. Vietnam is a tropical country of typical humid climate, which varies in two distinguished weather. The temperatures picking up from 38 Celsius degree in the summer may drop drastically down to 10 Celsius degree during the winter. Since Hanoi entered the industrialization era, climate changes in the capital city have become more and more serious.

© Lê Anh Đức
© Lê Anh Đức

These dramatic changes and the swamp of new technologies enlarge the anxiety about nature of urban inhabitants and thus, bear the rampant emergence of box architecture pairing with the rise of air conditioners. 

First Floor Plan
First Floor Plan

Ba Vi is located 30 kilometers away from Hanoi capital. Its temperatures stay steadily cool at around 28 even as Hanoi's rise up to 38 Celsius degree.

© Lê Anh Đức
© Lê Anh Đức

Thanks to its primitive mountainous ecosystem mostly unaffected by humans and the variations of wild animals still inhabiting in this area, Ba Vi is the ideal location for urban inhabitants to enjoy and start reconciling with nature. This, too, is the primary objective for us to start this project and carry out all of its missions. 

© Lê Anh Đức
© Lê Anh Đức

The performance lasted in the average of 4 months using local materials and moderate structuring methods so that local constructors could be promptly accustomed to after training and skill advancing.

© Lê Anh Đức
© Lê Anh Đức

At quick glance, the high-low rooftop system creates an interesting fold to alternate the normal look of viewpoints. The lower roof widens and darkens the shade over the large terrace, which helps to reduce indoor temperature and temperature differences during hot weather.  

Section
Section

Regarding functionality, the living room is clear from internal spatial divides and becomes the place for urban inhabitants to connect with one another and return to nature. 

© Lê Anh Đức
© Lê Anh Đức
Cite: "Folded Roof House / TOOB STUDIO" 23 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782558/foldel-roof-house-toob-studio/>