A’Bodega / Cubus

  • 09:00 - 22 February, 2016
A’Bodega / Cubus, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula +24

© Adrià Goula
© Adrià Goula

From the architect. WINE, STRAW AND BEASTS

The old stone wineries of the Ribeira Sacra (Galicia) were (and are) heterogeneous constructions linked to house where the activities of the local economy are developed, such as preserving ham, wine and spirits in addition to storing straw and putting the beasts to rest. The project fully recovers one of these old cellars to convert it into a new home. The project is based on three premises:

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The initial volume consists of two bodies that remain virtually unchanged: a two-storey haystack and a second volume with one floor that integrated the beasts place and the wine cellar. Both are semi buried by the road against the west facade, and open to east across the landscape.

Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

- Respect the initial volume and the local architecture. The village is harmonious: stone buildings and the existing wild grass wild are balanced. The proposal doesn’t want to break this equilibrium so it works respecting the limits of the existing walls. It also integrates the values ​​of the local architecture (volumes of dry stone, tectonics, with only a few holes) without renouncing to it’s own language.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

- Local materials. It’s created a case with the existing dry stone walls and slate roof (recovered from an old house). Wood is the second main material. The rest is according to the knowledge of the local constructor.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

- Light, ventilation and views. It was necessary to ensure air and light conditions to provide comfortto the home, but mostly to make the house be able to enjoy the landscape.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

THE HOUSE WITHOUT WINDOWS

This is how people from the town baptized the house. This nickname explains very well the strategy that has been raised to solve the difficult initial situation of the main volume, semiburied and very wide. By emptying the corners patios are created, that establish relationships that offer diagonal views, interior lighting, and cross ventilation. This strategy defines not windows but voids on the facades, giving an appearance of a tectonic house without windows, but establishing an continuous relationship with the landscape between inside and outside.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Section
Section
© Adrià Goula
© Adrià Goula
Cite: "A’Bodega / Cubus" 22 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782435/abodega-cubus/>