Parking Saint-Roch / Archikubik

  • 09:00 - 18 February, 2016
Parking Saint-Roch / Archikubik, © Adrià Goula
© Adrià Goula
  • Architects

  • Location

    Place Saint-Roch, 34000 Montpellier, France
  • Architect in Charge

    Marc Chalamanch , Miquel Lacasta , Carmen Santana
  • Area

    23680.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula +48

  • Landscape

    Factors de Paisatge
  • Engineer

    PER Ingeniería
  • HQE Engineer

    Frank Boutté
  • Acoustic

    Atelier Rouch
  • Promoter

    SERM
  • Contractor

    Fondeville
  • Budget

    13,4M Euros
  • Primary Material

    Flexbrick
© Adrià Goula
© Adrià Goula

From the architect. The new parking is located in the heart of Montpellier, in the ZAC New Saint-Roch including the plans for the extension of the city center. The Parking is the structuring link in the extension of pedestrian areas between the Place de la Comédie and the train station. Saint Roch, in the heart of the railway landscape, completes "the intermodal transport unit" of the exchange of the train station.

Floor Plan
Floor Plan

The insertion of the "suspended-street", spine of the parking space, establishes an enlargement of the public space (ep) and re-activates the relationship between the users of the parking and the locals. It can be either a passage or a place, depending on the expansion of the "suspended-street", but on either case it is a place of social cohesion.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula

This space illustrates the concept of shared private spaces (epp) that invite to recreate the link between users by promoting meetings and joint ownership within private spaces, natural continuation of the dynamic public space.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

This new parking has the ability to go beyond the original program and turns into a relationship building, acting on the bases of its environment. The beacon element of the parking is also an urban connecting element that creates a junction with the station area located to the east, and the railway tracks, now connected to the rest of the sector by the only bridge of Sète.

Section
Section

The building contains in its DNA code the potential mutability and evolutionally, to accommodate future uses like offices and homes, or other emerging uses in this new era of an information society. In short, it must integrate the time vector in architecture to be able to be projected into the future.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula

The use of a sustainable material like clay, combined with an innovative application: the ceramic fabric, allows us to incorporate an urban quality and brings the building to a kinder scale, making it turn into an organoleptic building that vibrates to the passing of trains and wind.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Parking Saint-Roch / Archikubik" 18 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782196/parking-saint-roch-archikubik/>