ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. BetweenSpaces
  6. 2015
  7. Architects Home Studio / BetweenSpaces

Architects Home Studio / BetweenSpaces

  • 20:00 - 16 February, 2016
Architects Home Studio / BetweenSpaces
Architects Home Studio / BetweenSpaces, © Kunal Bhatia
© Kunal Bhatia

© Kunal Bhatia © Kunal Bhatia © Kunal Bhatia © Kunal Bhatia +35

  • Architects

  • Location

    Bengaluru, Karnataka 560001, India
  • Design Team

    Divya Ethirajan, Pramod Jaiswal, Reema Dhiman, Anagha, Kevin George
  • Area

    2600.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Interior Contractor

    Rahul Associates
  • Structural Consultant

    Kalkura Associates
  • More SpecsLess Specs
© Kunal Bhatia
© Kunal Bhatia

From the architect. Built on a 30’x40’ North facing plot in the city of Bangalore, the program accommodates the Architects own house on ground and first floor level and her studio space on the upper two levels, with a separate access to the studio in the North East corner.

© Kunal Bhatia
© Kunal Bhatia

The spatial planning of the house is done in order to take maximum advantage of the uninterrupted view towards the tree lined street on the northern side. Owing to the tight site condition and lack of privacy from the neighbour's property, the two bedrooms in the SW corner open out into a double height dining area with a clear storey window for ventilation and skylight above for natural light.

Section
Section

The two levels of the studio have been visually connected with a central cut out over the waiting area. The layout has been designed to facilitate an open studio culture, creating spaces which will encourage interactions between the team members and the principal architects. The entire width of the studio space in the Northern side has 10 work stations and has been interpreted as a covered veranda thinning the line between the inside and outside.
The north side 20’x8’ sliding aluminium glazed window with an external protective layer of perforated sheet shutter panels and sliding / folding mechanism allows natural light, view of the street scape and ventilation into the house and the studio space.

© Kunal Bhatia
© Kunal Bhatia

The project was an interesting exercise to understand how the building interacts with the street. The precast concrete fins enclosing a small garden on the NE corner and defining the entrance foyer brings the building closer to the street. The concrete fins, the wire cut brick walls in rat trap bond and the perforated metal sheet sliding folding shutters add certain ruggedness to the building and at the same time bring lightness into the structure. The simple strategy of a single material (perforated sheet shutters) helped in achieving a very minimal yet dynamic façade. The interior design of the office space and the residence is an extension of the architectural aesthetics of the building and at every possible juncture; we have tried to keep the materials in their natural form as much as possible. The furniture units are more like objects kept in the foreground of the building shell from inside.

© Kunal Bhatia
© Kunal Bhatia

Locally procured wire cut and kiln burnt bricks, IPS flooring (in studio levels), Yellow oxide flooring, granite stones has been used. The smooth two toned laminate finish built in furniture's in the residence lay in pleasant contrast with the form finish concrete slabs, beams and the unplastered brick walls.

© Kunal Bhatia
© Kunal Bhatia

In the office level, the two units on either side of the reception area demarcate the conference room in the SW corner and the studio space in the northern side. Both these units though physically separate the spaces, are visually porous and double as storages and book shelves.The panelling to encase the pantry and printing area is done in pine wood over ply base. The space under the stairs going to the upper level has been utilized as the material library and server rack. The conference room has a deep unit with flat file drawers to store large drawing sheets and stationeries. The textures of the materials are always contradicting, yet tend to exhibit certain sense of visual cohesion. The sal wood posts accentuate the relatively bland and light grained finger jointed rubber wood planks. 4mm shadow gaps has been introduced between two layers of materials of same or different kind adding a character to the surfaces.The upper floor which opens out to a terrace space has been left for future expansion.

© Kunal Bhatia
© Kunal Bhatia

Atypical to any design approach, the project displays a strong sense of desire to get away from the dogma of façade architecture by responding to our grass root principles of keeping it simple, engaging and blending material palette with contemporary undertone. It is our attempt to get a slice of that borrowed landscape from the street and a slice of sky for ourselves in the tight urban condition.

Detail
Detail
Cite: "Architects Home Studio / BetweenSpaces" 16 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782178/architects-home-studio-betweenspaces/>
Read comments
Read comments
© Kunal Bhatia

一个建筑师的家庭工作室 / BetweenSpaces