Knapphullet / Lund Hagem

  • 03:00 - 10 February, 2016
Knapphullet  / Lund Hagem, © Kim muller
© Kim muller

© Ivar Kvaal © Ivar Kvaal © Kim muller © Ivar Kvaal +29

© Kim muller
© Kim muller

From the architect. Knapphullet is a small annex replacing two small sheds on the property. The new building has a distinctive roof free spanning. The roof folds down to the ground creating a ramp up to a viewing platform connecting to the upper cliff.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

The project began as an idea for how to utilize a naturally sheltered area surrounded by large rocks and dense vegetation. The idea developed to create a way to climb up from this shelter to see the panoramic view over the sea, which led to the characteristic shape of the roof: a stepped ramp leads up from the terrain to the roof.

Floor Plan
Floor Plan

A sheltederd atrium is formed by the house and the cliffs where the interior concrete bench extends from the interior to the exterior tying it all together.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

The annex contains a suspended bed, a small living space and a bathroom. The building occupies a small footprint, but the space expands vertically into three levels: the basement, the ground floor level and the roof.

© Kim muller
© Kim muller

The annex is accessed by a footpath that runs along the small meandering wooded area to the north of the site. The slit on the roof pours light into the building, combined with a hammock.

© Kim muller
© Kim muller

Site restrictions and planning limitation:

Materials:

Exterior.

Roof: 270mm thick concrete with 30 mm VIP insulation on the inside. Courtyard and floors: White concrete

© Kim muller
© Kim muller

Interior.

Acoustic ceiling is covered with woven oak strips to mask joints in the panels making a continuous surface. Interior walls are natural sawn oak 50/50mm.

© Kim muller
© Kim muller
Cite: "Knapphullet / Lund Hagem" 10 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/781620/knapphullet-lund-hagem/>