ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Het Anker Community Centre / MoederscheimMoonen Architects

  • 09:00 - 12 February, 2016
Het Anker Community Centre / MoederscheimMoonen Architects
Het Anker Community Centre / MoederscheimMoonen Architects, © Harry Noback & Maarten Sipma
© Harry Noback & Maarten Sipma

© Harry Noback & Maarten Sipma © Harry Noback & Maarten Sipma © Harry Noback & Maarten Sipma © Harry Noback & Maarten Sipma +16

  • Project Team

    Ruud Moonen, Jelle Rinsema
  • Structural Engineering

    Alferink van Schieveen Bouwtechnisch Adviesbureau
  • Building Physics

  • Acoustics

  • General Contractor

    VDR bouw
  • Installation Contractor

    Cofely
© Harry Noback & Maarten Sipma
© Harry Noback & Maarten Sipma

“One of the main challenges in this project was to get the building to connect with a large and diverse group of users. The complex is not only intended to cater to the large groups of users who engage in sports activities and musical and cultural events.

© Harry Noback & Maarten Sipma
© Harry Noback & Maarten Sipma

Above all, locals will see it as a true meeting area: a place where you drop in on a week day to meet other people. That is why both in a literal and figurative sense, the building design needed to be very transparent and accessible so that it can successfully connect with the surrounding neighbourhoods.”

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The building takes advantage of the height differences found at the site. A considerable share of the complex is actually situated below ground. Taking this position in the landscape as a point of departure, the complex seems to almost literally fold open thanks to its striking roof, which opens out onto the key public zones.

© Harry Noback & Maarten Sipma
© Harry Noback & Maarten Sipma

The zig-zag line of the roof edge is one of the building’s most characteristic features. In fact, one could call the green roof the landmark element of this design: it highlights key points in and around the new complex. The slopes of the surrounding landscape and the building intersect half-way along the side wall, where the design incorporates a grand entrance area.

Cross Section
Cross Section

Pedestrians can enter the complex from both the first floor and, if they arrive at the parking lot, street level. Both entrances come together at a recess in the façade, where they are linked by a staircase that seems to move outwards from the building’s interior.

© Harry Noback & Maarten Sipma
© Harry Noback & Maarten Sipma

“In our view, a public building’s appeal isn’t always determined by its transparency. It’s also about drawing people in and veiling what they see. Our facade design plays a major role in this. Your experience of the building’s interior is determined by the deep vertical columns along its exterior. In other words, your vantage point plays a key role in your visual connection with what lies inside.”

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

In addition, the facade lends the building a stately quality and improves its interaction with the surrounding landscape.

© Harry Noback & Maarten Sipma
© Harry Noback & Maarten Sipma
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Het Anker Community Centre / MoederscheimMoonen Architects" 12 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/781538/het-anker-community-centre-moederscheimmoonen-architects/>