ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. China
  5. MoreDesignOffice
  6. 2014
  7. The Folded Apartment / MoreDesignOffice

The Folded Apartment / MoreDesignOffice

  • 19:00 - 2 February, 2016
The Folded Apartment / MoreDesignOffice
The Folded Apartment / MoreDesignOffice, © Raphael Olivier
© Raphael Olivier

© Raphael Olivier © Raphael Olivier © Raphael Olivier © Raphael Olivier +20

From the architect. The Folded Apartment: How to make 50 sqm feel bigger than it is?
Finding an affordable apartment in the centre of any city is very difficult. Usually compromises need to be made and in this case we bought an apartment with poor daylight, but a great location and a plan we could reconfigure.
We wanted two key things from the apartment – a sense of space, of openness, and on the other hand, privacy.  In a small apartment these two requirements are usually at odds.

Isometric
Isometric

We achieved them by organizing the functions from public to private and then folding them around a central spine wall.  The spaces are kept deliberately open but privacy is achieved by controlling the view vistas, and through a series of translucent glass doors which allow daylight to penetrate through the apartment.  This move also allows the northeast facing living room to receive light from the bedroom window during the day.

© Raphael Olivier
© Raphael Olivier

On the bedroom side of the spine wall it is finished with upholstered fabric to give a close acoustic environment. The opposite side of the wall is clad with full height mirror, useful for dressing and helps to expand the sense of space in the hallway, doubling the perceived area.

Floor Plan
Floor Plan

In order to maximize storage space and to facilitate moving the WC and washing machine, the floor level changes through the design.  The living room steps down from the hallway creating more height, whilst the bedroom is accessed via 3 steps which gives a more intimate environment, whilst creating much needed storage space under the bed. The steps also double as informal seating when we have guests.The Folded Apartment is situated in the heart of Shanghai’s French Concession, on the 2nd floor of a 1930’s lane house and looks onto a leafy street. It was designed and built by MDO in 2014/15.

© Raphael Olivier
© Raphael Olivier
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Folded Apartment / MoreDesignOffice" 02 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/781341/the-folded-apartment-moredesignoffice/>
© Raphael Olivier

折叠公寓 / MoreDesignOffice