ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Geriatric Centre Donaustadt Vienna / Delugan Meissl Associated Architects

  • 13:00 - 6 February, 2016
Geriatric Centre Donaustadt Vienna / Delugan Meissl Associated Architects
Geriatric Centre Donaustadt Vienna / Delugan Meissl Associated Architects, © Christian Brandstaetter
© Christian Brandstaetter

© Christian Brandstaetter © Christian Brandstaetter © Christian Brandstaetter © Christian Brandstaetter +24

  • Architects

  • Location

    Vienna, Austria
  • Consortium

    Delugan Meissl Associated Architects / Vasko + Partner Ingenieure ZT GmbH
  • Project manager

    Bernd Heger, Daniela Hensler
  • Project team

    Christian Gross, Christian Schrepfer, Christoph Haas, Anja Vogl, Philip Beckmann, Martin Kleindienst, Marina Kolloch, Michael Lohmann, Felix Lohrmann, Eva Schrade, Manuela Walkner, Lars Madsen, Robert Tzscheutschler
  • Project Year

  • Photographs

  • Structural Engineering, Building Services, Fire protection, Building Physics, Cost Management, Implementation Planning, Local Construction Supervision

    Vasko + Partner Engineers
  • Medical Engineering

    DI Elisabeth Mandl, Vienna / General Medical Consultancy ZT GmbH, DI Weiss
  • Landscape Planning

    Rajek Barosch Landschaftsarchitektur
  • Logistics Process Design Consultants  

    DI Micheli GmbH
  • Lighting Design

    Hailight Lichtplanung
  • Traffic Planning

    Rosinak & Partner
  • Kitchen Planning

    Fritsch GmbH
  • Control System

    Lenz&Mönkemöller, Helga Innerhofer
  • Surveying

    Eckharter ZT
  • Net floor area

    26.271 m²
  • Gross floor area 

    44.136 m²
  • Gross surface area (remodelling)

    33.300  m² 
  • Gross surface area (new construction)

    10.800 m²
© Christian Brandstaetter
© Christian Brandstaetter

From the architect. The concept for the residential care home Donaustadt is based on an extensive program of the City of Vienna to react timely and functionally to current demographic conditions by establishing adequate public healthcare institutions. Not a medical institution in the conventional sense is provided in the northern side of the city, but housing for users who due to their age or illness are facing special spatial requirements. The guiding idea for the extension of the residential care home Donaustadt encloses a re-organisation of urbanistic conditions, which increases the use and quality of the surrounding public spaces.

© Christian Brandstaetter
© Christian Brandstaetter

The solid and clear outer aspect finds its continuation in the interior of the building through the constant application of characteristic materials. Manifold situations with a certain urban quality are provided for in the interior of the building. These public spaces enable the inhabitants of the house to participate actively or passively in the community life. In combination with the specific furnishings, the use of these spaces can be individually adapted, the inhabitants have the choice, whether and in which form they want to engage with the other residents. Circumferential loggias offer a direct contact with the outside world. The two inner courtyards with mobile art installations bring forth an additional visual stimulus.

© Christian Brandstaetter
© Christian Brandstaetter
Floor Plan
Floor Plan
© Christian Brandstaetter
© Christian Brandstaetter

The layering of partly mobile wood, glass and textile elements forming surrounding loggia ranges at the façades was established in favour of a highly cost optimised energy balance. The individual use of these spaces leads to a visible change of the façade and imparts a lively aspect to the shaped form. Variable free spaces consisting of terraces, different garden zones with outdoor furnishing and paths, follow the architectural concept of engaging the users. An easily accessible central service centre was created with consideration of the surrounding public circulation. With this approach to designing hospitals, this project demonstrates a positive link between the privacy of the everyday living within a geriatric centre and the surrounding city life outside.

© Christian Brandstaetter
© Christian Brandstaetter
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Geriatric Centre Donaustadt Vienna / Delugan Meissl Associated Architects" 06 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <>
© Christian Brandstaetter

维也纳 Donaustadt 老年中心 / Delugan Meissl Associated Architects