Ceramics Museum Denmark / Kjaer & Richter

  • 11:00 - 13 January, 2016
Ceramics Museum Denmark / Kjaer & Richter, © Hennie Raaymakers
© Hennie Raaymakers

© Hennie Raaymakers © Hennie Raaymakers © Hennie Raaymakers © Hennie Raaymakers +19

  • Engineer

    Henry Jensen
  • Landscape

    WAD
© Hennie Raaymakers
© Hennie Raaymakers

From the architect. The expansion of CLAY - Ceramics Museum Denmark includes 1.500 m² of construction and 1.000 m² refurbishment and conversion of the existing protected building at Kongebro forest in Middelfart with a stunning view over the sea Lillebælt.

© Hennie Raaymakers
© Hennie Raaymakers

The majority of the new building is located underground where it connects to the existing building with new space for the lift and staircase. The sloping site towards the sea allowing the building to rise out in the landscape as a "pavilion".

© Hennie Raaymakers
© Hennie Raaymakers

It's always a challenge to add an extension to an existing protected building therefore the new addition is kept simple and sculptural and relates humbly to the context, the historic buildings and the nature. While designing the extension there was a strong focus on texture and materiality in the interior and exterior. The bricks maroon colors ensures that the building blends harmoniously into the nature. The ceramic bricks (Petersen Tegl) can be opened or closed to let light in or out.

© Hennie Raaymakers
© Hennie Raaymakers
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ceramics Museum Denmark / Kjaer & Richter" 13 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/780215/ceramics-museum-denmark-kjaer-and-richter/>