ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Greece
  5. 314 Architecture Studio
  6. 2015
  7. C_29 / 314 Architecture Studio

C_29 / 314 Architecture Studio

  • 13:00 - 6 January, 2016
C_29 / 314 Architecture Studio
C_29 / 314 Architecture Studio, © Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

© Panagiotis Voumvakis © Panagiotis Voumvakis © Panagiotis Voumvakis © Panagiotis Voumvakis +17

  • Architects

  • Location

    Chalcis, Greece
  • Design Team

    Pavlos Chatziangelidis, Giota Chala, Theodora Papadopoulou, Stelios Dilintas, Andrea Bratu, Karolina Balionyte, Angeliki Kokkosi, Maria Nikolousi, Elvin Demiri
  • Construction

    SUCH
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

The optical shop C_29 / ’Optimist’, is an interwar listed building of a total surface 90m2 and is located in the centre of Chalkida. The space is airy and expands along the central market and the back courtyard / patio which is formed in the core of the building. The building itself is a composite construction with the ground floor being made of bearing masonry and the two floors of reinforced concrete bearer and filling brickwork. The main design aspect was the creation of a gradient technique in the texture of materiality in order to emphasize the reflection and the absorbance of light.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

This gradient tool continues to exist and plays a significant role even to the choice of materials, resulting in their sound existence or their theoretical absence in the formed space. Some utilitarian objects are transformed into prismatic sculptures. The courtyard space is defined by an imaginary cube. What is more is that the plan does not allow visual contact to the courtyard and the shop. Therefore,  there is formed a wall at an angle of 45 degrees in the intermediate space fully covered by mirror , which results in visual continuity between the two spaces.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "C_29 / 314 Architecture Studio" 06 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/779857/c-29-314-architecture-studio/>
© Panagiotis Voumvakis

希腊C_29 眼镜店 / 314 Architecture Studio