ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Norway
  5. Haptic Architects
  6. 2013
  7. Idunsgate / Haptic Architects

Idunsgate / Haptic Architects

  • 02:00 - 6 January, 2016
Idunsgate / Haptic Architects
Idunsgate / Haptic Architects, © Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

© Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi +42

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

From the architect. Background:

The apartment is in the top floor of a 19th century apartment building in central Oslo in Norway. Purchasing the loft space above the apartment enabled the client to do a full scale refurbishment of the loft, bringing the two floors into one, unified space.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The Design:

Through a thorough three-dimensional survey of the apartment and careful assessment of the means of escape, we were able to incorporate every nook and cranny and even part of the stairwell into the design.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

By fully utilising the level changes and opportunities we could introduce spatial drama with substantial vertical sight lines. The en-suite bathroom to the master bedroom is organised over three levels by incorporating found spaces. A sunny terrace has a large glass wall that brings evening light deep into the apartment.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Some loft space has been sacrificed to create a double height space over the living room.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Staircase:

The centrepiece of the apartment is the feature staircase connecting the two levels. A modular, powder coated, white steel stair is suspended between the joists and connects to a low storage/sofa unit that runs along the front façade.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Bathroom:

The bathroom incorporated several level changes, and by using large scale 100x300cm tiles, the impression is of one that is carved out of a single block of stone.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Kitchen:

The original kitchen was tight, inefficient and north facing. By moving it into the common areas we could create a light, airy and spacious space that becomes the social heart and integrates with the rest of the apartment. A small fireplace is integrated into the kitchen worktop and the kitchen fronts are painted to match the colour of the fireplace.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Idunsgate / Haptic Architects" 06 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/779849/idunsgate-haptic-architects/>
© Marcelo Donadussi

挪威Idunsgate 公寓 / Haptic Architects