ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Bagh Jannat / Bracket Design Studio

  • 02:00 - 4 January, 2016
Bagh Jannat / Bracket Design Studio

© Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi +27

  • Detail Design

    Mehdi Holakouei, Parisa Haghshenas
  • Design Team

    Shadi muhammadi, Bahar Sa’adatfard
  • Structure

    F.Arabzadeh, M.Nilipour
  • Mechanical

    Soroush Salehi
  • Construction Director

    M.Hosseinzadeh
  • Contractors

    Mohammad Farzadi, Salsal Sang Sepahan
  • Graphic

    Panah Nafissi, Arman Kajbafzadeh
  • Associates

    Amir Shafaeizadeh, Mahta Rajaei, Arash Vafaei, Ali Etemadi, Elnaz Shafiezadeh
© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

From the architect. Bagh-Janat alley on Abbasabad district is one of the oldest wealthy neighborhoods in  Isfahan. Nowadays it is really hard to trace the old big green gardens and palaces there as all of them have disappeared and turned into modern apartments during the past 50 years of modernization only producing a mixture of heterogeneous buildings with different styles, heights, and densities.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Among these dense buildings, it is hard to find a single housing or a small lot to develop and Bagh-Janat is one of the few. 

This three-level building complies with the height limit of 7 meters and appears one story high above the ground. 

Section 2
Section 2

The mass of the building is shaped according to the design codes, regulations and constraints, in order to provide desirable light and privacy. The setback on the upper stair -as a response to regulations - defines the entrance on the ground floor and enhances the continuity of the building façade in the alley.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

The building receives proper daylight from northern and western voids and also from the setback on the second floor. 

Section 1
Section 1

The path in the northern and southern part of the site is connected visually by making a gap between the building and its west wall. Moreover, such an opening provides light for interior spaces while the windows in the façade provides air conditioning on the second floor as well as an extension of inner view and light on the ground floor. 

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Located at the turning point of the alley, the site was likely to lose privacy due to the adjacent buildings. The dominance oftheir view to the inner spaces and the need for creating an introverted place for the client necessitates its semi-transparent façade.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

In continuation to the brick lines of the neighboring buildings, the wooden stripes covering openings and windows combined with the light crème travertine all fit in the context.   

Cite: "Bagh Jannat / Bracket Design Studio" 04 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/779684/bagh-jannat-bracket-design-studio/>