ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. Norway
  5. Koreo Arkitekter
  6. 2015
  7. Naust V / Koreo Arkitekter + Kolab Arkitekter

Naust V / Koreo Arkitekter + Kolab Arkitekter

  • 05:00 - 30 December, 2015
Naust V / Koreo Arkitekter + Kolab Arkitekter
Naust V / Koreo Arkitekter + Kolab Arkitekter, © Mattias Josefsson
© Mattias Josefsson

© Mattias Josefsson © Mattias Josefsson © Mattias Josefsson © Mattias Josefsson +22

© Mattias Josefsson
© Mattias Josefsson

From the architect. Naust V is a collaboration between Koreo Architects and Kolab Architects. The project is a transformation of an old boathouse in Vikebygd, a small village on the Norwegian west coast. A boathouse, (in Norwegian «naust»), is a common landmark along the Norwegian coast. Traditionally built as a place for storage of boats and fishing equipment, the naust used to be functional buildings with simple materials. Today, as dependence on the sea and fishing industry is declining, many of them are being transformed for leisure purposes. As the Norwegian coastline is considered common property, regulations are very conservative regarding size, use and appearance. Hence, the dichotomy between the regulations and new Norwegian leisure culture forces an old typology to take a new form.

© Mattias Josefsson
© Mattias Josefsson
Detail
Detail
© Mattias Josefsson
© Mattias Josefsson

At the back of the naust, one step above the ground floor, lies a stone terrace surrounded by a small forest. The new naust is extended backwards to include this terrace into a new winter garden. This part is covered by angled wood cladding, which makes it both opaque and transparent. In the transition a kitchen and a fireplace is introduced as a central gathering space. Sitting alcoves and shelves are integrated in two of the walls, providing a flexible floor area. A big opening in the western wall creates a transition between the interior and stone terrace on the west side. In the eastern wall, a horizontal window offers a glimpse of the village and the surrounding mountains. At daytime the naust is subordinated to the local traditions at distance, whilst unveiling unexpected qualities when given a closer look. The main materials used in the project are locally produced heartwood pine, plywood, and polycarbonate sheets.

© Mattias Josefsson
© Mattias Josefsson
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Naust V / Koreo Arkitekter + Kolab Arkitekter" 30 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/779570/naust-v-koreo-arkitekter-plus-kolab-arkitekter/>