ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. France
  5. Studio 02
  6. Cultural Center in Baud / Studio 02

Cultural Center in Baud / Studio 02

  • 02:00 - 24 December, 2015
Cultural Center in Baud / Studio 02
Cultural Center in Baud / Studio 02, © Luc Boegly
© Luc Boegly

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly +22

  • Architects

  • Location

    Baud, France
  • Partners

    Anthracite 2.0 / Studio Joran Briand / Cdlp / Egis
  • Area

    1500.0 sqm
  • Photographs

© Luc Boegly
© Luc Boegly

From the architect. The confines of the topographical site were decisive.  As on the Portuguese and Genoese coasts, it was important to design a project that could marry the rugged topography of the terrain, and give rise to a building in its slope.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Dedicated to the preservation of a unique collection of postcards, this cultural center deploys itself in five, identically proportioned volumes, a form reminiscent of fanning cards.  The structure’s formal bias highlights the functional distribution of the five spaces, form the Card Collections, the Auditorium, and the Forum, to the two levels of the Library. 

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Floor Plan
Floor Plan
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Each volume is offset by an angle of 20 degrees from the previous, thus liberating the rich and varied outdoor spaces - gazebos, upper courtyards, lower courtyards, garden paths – and thereby allowing all areas to benefit from natural light and unobstructed views.  As if in suspension, this building exudes a lightness that enhances the façade’s white concrete, for which the matrix draws inspiration from the edge of a book.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

For a seamless integration into the landscape, the maximum height of the structure, rue du Pont Clas, meets the height of its neighboring buildings.  In addition, as seen from below, avenue Jean Moulin, the building fits discreetly into its surroundings thanks to its “cascading” volumes, which hug the slope, and the superposition of its green roofs.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Cultural Center in Baud / Studio 02" 24 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/779036/cultural-center-in-baud-studio-02/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments