JS’ Barn Reconversion / Alp’Architecture Sàrl

  • 13:00 - 8 December, 2015
JS’ Barn Reconversion / Alp’Architecture Sàrl, © Christophe Voisin
© Christophe Voisin

© Christophe Voisin © Christophe Voisin © Christophe Voisin © Christophe Voisin +15

  • Architect in Charge

    Sacha Martin, Laurent Berset, Romain Pellissier
  • Engineers

    LBI Lattion Bruchez ingénieurs SA | Grégoire Bruchez
Before
Before

From the architect. Initially built in 1792, this barn was used to shelter cows during the winter and to dry hay and cereals. Bought 200 years later by a young couple, it was renovated and turned into a cozy three-story apartment. In order to do so, the existing volume was entirely measured by a surveyor and the planks were numbered by a carpenter to be replaced at the exact same spot before the barn was demolished.

© Christophe Voisin
© Christophe Voisin
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Christophe Voisin
© Christophe Voisin
Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
© Christophe Voisin
© Christophe Voisin
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The basement was then rebuilt with concrete and the upper walls prepared in a workshop to be reassembled directly on site. Windows were carefully placed and the ones not matching the original openings reduced to the minimum, with the only exception being a generous window on the north façade, bringing light into the stairs on the three floors. A particular care was given to the furniture and various pieces of the original barn have been reused or integrated into the decoration.

© Christophe Voisin
© Christophe Voisin
Cite: "JS’ Barn Reconversion / Alp’Architecture Sàrl" 08 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/778280/js-barn-reconversion-alparchitecture-sarl/>