ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installation
  4. Japan
  5. Vo Trong Nghia Architects
  6. 2015
  7. Bamboo Forest / Vo Trong Nghia Architects

Bamboo Forest / Vo Trong Nghia Architects

  • 02:00 - 4 November, 2015
Bamboo Forest / Vo Trong Nghia Architects
Bamboo Forest / Vo Trong Nghia Architects, © Yoshifumi Moriya
© Yoshifumi Moriya

© Yoshifumi Moriya © Yoshifumi Moriya © Yoshifumi Moriya © Yoshifumi Moriya +16

  • Architects

  • Location

    Tokyo, Japan
  • Principal Architects

    Vo Trong Nghia, Kosuke Nishijima
  • Project Team

    Kuniko Onishi, Nguyen Tat Dat, Takahito Yamada

  • Bamboo Construction Leader

    Nguyen Ba Tuong
  • Area

    97.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Yoshifumi Moriya
© Yoshifumi Moriya

From the architect. This bamboo pavilion is constructed for the 30th anniversary exhibition “The Asian Everyday: Possibilities in the Shifting World” at TOTO GALLERY MA, one of the Japanese most influential galleries for architecture and design, located in Tokyo. Vo Trong Nghia Architects (VTN) chose a species of bamboo local to Vietnam to display the accustomed process of realizing their bamboo structures.

Section
Section

The bamboo stalks were treated using traditional methods in Vietnam, then assembled into the pavilion in Japan. Throughout the construction period, four Vietnamese staff collaborated with volunteer students in Tokyo, demonstrating how to create bamboo structures without any metal joints, using only bamboo pegs and rope. Over time, the involvement of more than 50 international volunteers turned construction into a three-week long bustling event.

© Yoshifumi Moriya
© Yoshifumi Moriya

The pavilion is a pure bamboo structure composed of three elements. Grid: intersecting two grids create the volume. Arch: eleven arches are inserted into the grids to create an open space to stroll through the pavilion. Box: thirty-one boxes are installed to solidify the whole structure. The pavilion embraces greenery with living bamboo planted into the boxes, expressing VTN’s important pursuit of bringing greenery back to the city. All visitors are invited to consider the great potential of bamboo and envision what it may be like to have greenery in a city.

© Yoshifumi Moriya
© Yoshifumi Moriya
Floor Plan
Floor Plan
© Yoshifumi Moriya
© Yoshifumi Moriya
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bamboo Forest / Vo Trong Nghia Architects" 04 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/776536/bamboo-forest-vo-trong-nghia-architects/>
Read comments

3 Comments

Brijesh Parmar · November 06, 2015

A good example of architectural workshop which usually missing in our contemporary architects!

Guillermo García Arroyo · November 05, 2015

I am proud to have worked on this project. Exploring the parametrics on bamboo shows how great this material can be. During the endless test and models, this pavilion finally become real and magic. And the fantastic people besides this project couldn´t deserve it more.

Hunter · November 05, 2015

The archways are beautiful! Reminds me of a Gothic church, oddly enough.

···

Comments are closed

Read comments
© Yoshifumi Moriya

竹森林 / Vo Trong Nghia Architects