ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Japan
  5. Yasunari Tsukada design
  6. 2015
  7. Sanjo Hokusei Community Center / Yasunari Tsukada design

Sanjo Hokusei Community Center / Yasunari Tsukada design

  • 17:00 - 3 November, 2015
Sanjo Hokusei Community Center / Yasunari Tsukada design
Sanjo Hokusei Community Center / Yasunari Tsukada design, © Takumi Ota
© Takumi Ota

© Takumi Ota © Takumi Ota © Takumi Ota © Takumi Ota + 16

© Takumi Ota
© Takumi Ota

From the architect. Sanjo-cho is a densely-built old residential area in Takamatsu City, Kagawa. Our project was to make a “meeting place” for local residents to get together.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

The site within the built-up town is surrounded by a number of alleys. What we tried to do was to create the center in the town, relevant to these alleys and houses.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

We divided the community center into a “meeting room” and “other functions” so that we have a commmunity center that looks like two small houses next to each other, in stead of having one big building that would stand out too much. By separating, we were able to downsize each building and harmonize the buildings with their surroundings. 

Floor Plan
Floor Plan

Between two buildings is a door. From the entrance, the garden behind the glass-made connecting passage can be seen through-the sight gives you the same impression as the alleys around. Significant amount of sunight was additional gain from the gap between two buildings.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

The buildings were deliberately designed smaller than houses in their neighborhood, which then created space and alleys in the densely-built community. The result was modest but symbolic community center, to which local people would feel attachement for long.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sanjo Hokusei Community Center / Yasunari Tsukada design" 03 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/776382/sanjo-hokusei-community-center-yasunari-tsukada-design/>