ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Israel
  5. Pitsou Kedem Architects
  6. 2014
  7. The Concrete Cut / Pitsou Kedem Architects

The Concrete Cut / Pitsou Kedem Architects

  • 02:00 - 18 September, 2015
The Concrete Cut / Pitsou Kedem Architects
The Concrete Cut / Pitsou Kedem Architects, © Amit Geron
© Amit Geron

© Amit Geron © Amit Geron © Amit Geron © Amit Geron +62

© Amit Geron
© Amit Geron

From the architect. The creation of a line, this birth of the visual act, has been a meeting point throughout history of art, science and technology­ from the dawn of writing to the abstractness of cave drawings and the penning of mathematical formulas ­ all of them make use of graphics to express a novel idea. A line on a dark background­ short or long, thin or thick ­ sometimes­ expresses orientation or movement, at times convergence or divergence, pain and freedom, connection or physical repulsion. It is one of the most fascinating of its properties ­ that the very border, which a line draws also permanently breaks worlds in two. A single lines simultaneously divides and connects separate worlds­ each one onto himself.

© Amit Geron
© Amit Geron

Viewed from the front it looks like a monolithic operation of materials with a deep, monochromatic range of colors. Three rectangular prisms, lain upon one another, into a peaceful composition, stable and subdued, appearing as heavy masses.

© Amit Geron
© Amit Geron

A second, discerning glance reveals a dramatic encounter of materials taken from two separate worlds ­ poured, massive concrete and glass panels, creating a semitransparent wall with a decisive line running through it.

© Amit Geron
© Amit Geron

The variations of opaque glass yields a colossal appearance of yet more concreteness unifying the building’s construction­ yet still natural. The glass acts to embrace the light ­ allowing it to pour in, controlling its every move. Thus a screen of light is rendered in the most literal way­ a receptive canvas of variation, deep and dynamic, adapting to those who pass through its rays of light.

© Amit Geron
© Amit Geron

Within the remaining glass of the structure­ the line returns with the force of a quill­ emphasizing the movements of the eastern facade, painting an exposed, clear slice withing the southern facade in which the utilization of transparent windows has been executed. Thus while the front facade is an abstract creation conceptually assuring the blending of identity and function, the rear facade graphically expresses three­dimensionality, the probing of depth and the feeling of brightness and freedom.

© Amit Geron
© Amit Geron

A glance at the side facades explains the process of exposure and illumination beginning at the opaque facade facing the road and leading to the facades facing the yard and pool. A gradient of inter­changing levels of transparency between characteristically different facades made of the same foundation stones.

© Amit Geron
© Amit Geron

The entrance to the home occurs on the western side at the patio garden starting from the basement leading to the living rooms, accompanying visitors by degrees from the outer to the inner worlds.

Floor Plan
Floor Plan

The living rooms are double in size and face the southern gardens visible from a library entrance on the same level as the private rooms. Two staircases lead to the living areas, one descending to the children’s area and another ascending to two additional levels­ one containing the children’s living rooms and another with the parents rooms. 

© Amit Geron
© Amit Geron

Two yards run along the children’s quarters, one is a patio ascending to the entrance and the other runs along the eastern side providing light, air, and an abundance of privacy. The function of the floor­ corners for sitting, a private yard, and personal gym­ attest to the private world of children.

© Amit Geron
© Amit Geron

The design of the space and their dispersal upon four planes creates in each one a sense of maximal privacy and although none is entirely exposed each of them comfortably access the exterior. Thus a structure of concrete and glass of various transparencies is created, the materials stray between one another as the visitor strays between the structure itself. 

© Amit Geron
© Amit Geron
Cite: "The Concrete Cut / Pitsou Kedem Architects" 18 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/773876/a-concrete-cut-pitsou-kedem-architects/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments
© Amit Geron

The Concrete Cut / Pitsou Ke混凝土削减 / Pitsou Kedem Architectsdem Architects