ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Takao Shiotsuka Atelier
  6. 2007
  7. White Cave / Takao Shiotsuka Atelier

White Cave / Takao Shiotsuka Atelier

  • 01:00 - 19 October, 2008
White Cave / Takao Shiotsuka Atelier
White Cave / Takao Shiotsuka Atelier

White Cave / Takao Shiotsuka Atelier White Cave / Takao Shiotsuka Atelier White Cave / Takao Shiotsuka Atelier White Cave / Takao Shiotsuka Atelier +21

  • Architects

  • Location

    Oita, Oita Prefecture, Japan
  • Architects

    Takao Shiotsuka Atelier
  • Client

    Private
  • Contractor

    Hokoku Co. Ltd
  • Constructed area

    132.6 sqm
  • Area

    419.0 sqm
  • Project Year

    2007

From the architect. The house is built on a hill looking down at a town area. The site's shape has an irregular form. There is a height difference of 2m in the site. The north side is adjacent to a neighbor with this height difference. In the west and the south sides trees grow thick right next to the neighbors. And to the East, you can see the town area.

Walking to the site through a path that goes side by side, causes the scenery to change as we walk, and feels very  attractive. We arranged the building parallel to the path and saved the height difference inside the volume placed across the site.

We wanted to give the building the same variety as the complex surroundings of the site and its irregular shape, causing disorder but not confusion, on a single operation. The angle of the walls is slightly changed to add more dynamism to the spaces as the user moves. Even the relation with the surroundings, that control and distances views and light, became complex.

The outside walls and the roof have a rough concrete finish, and the openings express the thickness of the concrete that form the volume. We wanted to continue with the characteristic silence of the place, given by the surrounding concrete wall, the ancient burial mounds park and the dense trees. We thought that the appearance of a hard static concrete volume responded to the surroundings of this location.

Cite: "White Cave / Takao Shiotsuka Atelier" 19 Oct 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/7729/white-cave-takao-shiotsuka-atelier/>
Read comments

5 Comments

kenchiku · August 27, 2009

another mimicry of ando - but does not reach any real sense of quality. a pity. great site, always great clients (they don't question the architect), but concrete that is well below par in japan and a lack of clarity of form and space. its often the tight spaces that japanese architects excel at, not the unfamiliar sprawling sites with little to no limitations on scale, mass, structure or direct context.

furdong · July 08, 2009

I love concrete tables.

yeoh gh · December 04, 2008

Very simple and nice house, Good space and comfortable feel!

Chan TheJunction · October 20, 2008

cool shape, it reminds me a little bit of an army bunker but just from a certain point of view :)

hedgy · October 19, 2008

I like it verry much, good work, but i wonder - would it be possible for enough light to go in to the bedrooms !?

···

Comments are closed

Read comments