ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. United States
  5. Studio VARA
  6. Office Building Transformation / Studio VARA

Office Building Transformation / Studio VARA

  • 15:00 - 22 July, 2015
Office Building Transformation / Studio VARA
Office Building Transformation / Studio VARA, © Bruce Damonte
© Bruce Damonte

© Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte +19

  • Interiors

    Studio VARA
  • General Contractor

    Van Acker Construction
  • Civil Engineer

    CSW / Stuber-Stroeh Engineering Group
  • Structural Engineer

    GFDS Engineers
  • Mechanical Engineer

    Axiom Engineers
  • Electrical Engineer

    Summit Engineering
  • Lighting

    G2
  • More SpecsLess Specs
© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

From the architect. This adaptive reuse project transforms the most banal of commercial box buildings into a light-filled courtyard office space specifically outfitted for a discerning, high-end residential builder with an exclusive clientele.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Architectural design for the building was driven by four main objectives: to embody the client’s enigmatic brand, to embrace the industrial aesthetic, to strategically introduce natural day-lighting through punctures in the envelope, and to execute the project efficiently via a well-detailed, judicious use of materials.

First Floor Plan
First Floor Plan

In response to the client’s desire for anonymity, the exterior presents a quietly ambiguous face to the nearby highway. A thin membrane of weathering corrugated steel wraps the exterior in understated boldness and is raised away from the dark stucco base to express its autonomy from the building. Deep window apertures are punctured through this skin and articulated by steel shadow boxes offset by dark black metal panels. The main entry is reoriented from the highway to the parking lot facade to underscore the higher degree of privacy the company requires and provide the confidentiality expected by much of their clientele.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The core of this one-story square box is hollowed out to insert a glass conference room sandwiched between two open-air interior courtyards, and infuse the interior with light. The courtyards and a series of skylights define specific functions of the floor plan through natural daylight. Upon entering, raw materials play off finer details and custom fixtures, and the overall industrial aesthetic is warmed by the color of the exposed, sandblasted wood roof structure and new wood floors.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The glass-walled, open-air courtyards and breakout rooms offer layers of transparency to maintain the feel of the large, open plan while their dark metal framing asserts the perimeters of those spaces with a masculine heft. Staff collaborations and productivity are organized in activity hot spots: each project team “bullpen” is delineated by a desk-height, steel clad partition wall with large skylight overhead, each containing team work stations and an acoustically sound, cork-lined “war room” at its heart.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Relaxing, modern seating areas and a well-equipped kitchen provide for more casual meetings and employee amenities, as well as client comfort. A healthy work environment is fostered by operable windows for natural ventilation and lighting, and the interior’s climate is controlled through radiant heating and low velocity fans.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Office Building Transformation / Studio VARA" 22 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/770487/office-building-transformation-studio-vara/>
Read comments