ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Masahiko Sato
  6. 2013
  7. A2 House / Masahiko Sato

A2 House / Masahiko Sato

  • 22:00 - 8 July, 2015
A2 House / Masahiko Sato
A2 House / Masahiko Sato, © Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

© Toshihisa Ishii © Toshihisa Ishii © Toshihisa Ishii © Toshihisa Ishii +33

© Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

From the architect. A2-house which has another name [shell house] was built in Fukuoka city. Site is located on the area where there are crowed by residences and shops. North of site is contact with a busy industrial road.

© Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

To satisfy the needs of owner [A house that family can live in safely], this design’s main concept is protecting family from various neighboring environment of the site.

First Floor Plan
First Floor Plan

To protect the privacy and mitigate traffic noise, I set no opening on outer wall of north side faced to the road. In addition, I pushed out a white wall diagonally on a road to emphasize the beautiful wooden wall and leave people a deep impression.

© Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

House is retreated from the road in 2600 mm to plant trees in order to harmonize architecture and environment. When a car entries the house, it is needed to use remote-control to open overslide door. By this way, it enhances ability of crime prevention and owner can entry house safely from entrance.

© Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

There is a big light court terrace contacted with living room and dining room on the south of house. Family and children can play safely outside in the light court. It makes the space a whole feeling by setting a window of large openness is set between light court and living room & dining room. So family can enjoy themselves there.

© Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

In addition, I designed another smaller light court opposite to it and all rooms inside the house have a good quality of brightness and ventilation. I used a window that can protect privacy from outside on smaller light court so they can feel the seasons, changes of daytime, rain, wind etc. by themselves.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

Opposite to the exclusive feeling of road side, you may enjoy open and bright space when you enter inner of A2-house [shell house]. I hope owners spend a pleasant time in the house by feeling the benefits of nature and changes of seasons.

© Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii
Cite: "A2 House / Masahiko Sato" 08 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/769808/a2-house-masahiko-sato/>
Read comments