ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. AGUIRRE ARQUITETURA
  6. 2013
  7. TB House / AGUIRRE ARQUITETURA

TB House / AGUIRRE ARQUITETURA

  • 13:00 - 4 July, 2015
TB House / AGUIRRE ARQUITETURA
TB House / AGUIRRE ARQUITETURA, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti +16

  • Interior Designer

    Alexandre Aguirre, Maria Júlia Bueno
  • Landscape Designer

    Maria Júlia Bueno
  • Light Designer

    Fernando Aurélio Barros
  • Structure

    Carlos Kaufmann
  • Systems

    Márcio Enrique Bassi
  • Hydraulics

    Alceste Henrique Guimarães
  • Air Conditionning

    Clima Star
  • Construction

    Elglobal Construtora
  • Woods

    Móveis Resende IND.COM LTDA.
  • Glasses

    Tecline Esquadrias
  • Site Area

    3.923M2
  • Duration of Construction

    2011 - 2013
  • More SpecsLess Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

From the architect. Located on a spacious site within a gated community, the TB House follows a one-storey plan that resulted in a functional design with a harmonious distribution of the living areas, with the emphasis on privacy.

Floor Plan
Floor Plan

The private quarters, which consist of three suites and an office, face east, meaning that they receive the morning sun and are protected from the afternoon sun. The living/reception spaces – which include a cinema room, living room, dining room and terrace – face south so that they avoid direct exposure to the sun and are thus cooler. The service area faces north and west.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

In the front façade the garage’s suspended concrete slab (15 m) provides shelter for five cars. The entrance portico is in concrete, which also covers the entrance hallway leading to the main body of the residence. The hallway is separated from the garden on one side by a glass wall, allowing light to enter the entrance hall and the corridor leading to the sleeping quarters. A ribbed cumaru wood panel conceals the floor-to-ceiling front door.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

To take advantage of the natural slope of the land, we created a fruit tree grove at the lower level. This means that the bedroom volume facing the grove is suspended above it. As the clients like water features, we also designed a pond at the lower level featuring concrete walkways supported by central pillars that look as if they are floating.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

We used the fact that the living room faces south to give it a generous ceiling height of 5 m, with sliding glass doors along the whole window span opening up the room to the exterior. We also added a winter garden and the idea of the sliding doors was repeated here. The living room is thus opened up on two sides, providing cross ventilation and a greater sense of freedom. The living room volume was covered externally in stone, contrasting with the other white blocks.

Section
Section

The 17 m-wide terrace is a continuation of the living room, stretching the length of the room and allowing for total integration of the ambiences. It serves as a transition area to the garden and swimming pool. The client loves to cook, so the terrace also features a gourmet kitchen block with worktop, cooker, oven, barbecue grill and fridge-freezer that is ideal for get-togethers with family and friends.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The pool is 21 m long and clad in travertino marble. As the marble is a light colour the colour of the water is not affected. The pools is 60 cm above the ground and features an infinity edge on all sides. All detailing, both in the interior and exterior, was designed to give continuity to the architectural proposal, i.e. clean, uniform lines with the emphasis on lightness and extreme elegance in the definition of the materials.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

This is evident both in the choice of the materials (travertino in all living/reception areas and the exterior and wood in the private quarters) and in their application. The interior decoration work in general follows the architectural proposal, combining furniture pieces with extremely clean lines with the works of art and other cherished objects in the possession of the clients. Our aim was to integrate these elements and achieve the desired aesthetic effect without affecting the clients’ comfort.

Cite: "TB House / AGUIRRE ARQUITETURA" 04 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/769548/tb-house-aguirre-arquitetura/>
Read comments