OM House / Studio Guilherme Torres

© MCA Studio

Architects: Studio Guilherme Torres
Location: Londrina,
Client: OM
Floor Area: 250 sqm
Project Year: 2009
Photographs: MCA Studio

Guilherme Torres, a young Brazilian architect, was hired by an elderly couple to design a contemporary house in a residential condominium in Londrina, Brazil. The clients requested a house which would be suitable for a couple to live on regular basis as well as big enough to host their whole family at the weekends.

floor plan
© MCA Studio

The architect offered them a plan consisting of two big blocks perpendicularly crossed in a 400m2 area. The construction itself comprises of a vast living area, a block containing 3 bedrooms and a discrete laundry area. The living-room is well-supplied with natural light overlooking the swimming-pool. The pool has a 16m swimming lane coated with black glass chips readily made for the owner’s daily swim.

© MCA Studio

The project uses few coating materials, which can be easily found in the region. The rusty texture on the brick walls was done directly on the plaster. The house floors as well as some walls are a mix of cement planks and wood rulers. The French windows in the bedrooms were built in wood by local handicraftsmen, a more economical and sustainable alternative rather than the use of synthetic materials.

Cite: "OM House / Studio Guilherme Torres" 21 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 23 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=73924>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Beautiful house! Clean lines, love the entrance, the whole architecture flows and details are amazing. Great job, excellent.

  2. Thumb up Thumb down 0

    nice materialisation and very clear lines indeed. Some photographs look like renderings..so clean.

  3. Thumb up Thumb down 0

    An interesting house, with extremely generous areas and very good detais. However, there are some important problems of functionality: to go from the entry and kitchen to the rooms, you must cross the living room between the sofas and television and the entrance door is in clear conflict with the kitchen door.

  4. Thumb up Thumb down 0

    Just in love with the natural colors and space. So peacefull and modern at same time! I wanna see more of this archictect…

  5. Thumb up Thumb down 0

    It is great to see a departure from the usual clinical white walls in every room. The livingroom’s cream toned walls breaks up the space through texture; as does the kitchen.

Share your thoughts