Dolez / B612

© Serge Brison

Architects: B612 Associates
Location: Brussels,
Project Designers: Olivier Mathieu, Li Mei Tsien
Site Area: 4,297 sqm
Project Area: 5,988 sqm
Budget: 7,500,000 €
Project Year: 2010
Photographs: Serge Brison, Associates

The project is a new housing complex of 34 high-standard apartments from 1 to 3 bedrooms. It is located in a valley floor between the so-called plateau Avijl and Kauwberg, two high-value ecological sites of Uccle (a Brussels’ District). This is a very sensitive situation at the articulation of urban and rural spaces and the border of a protected natural site.

situation model
diagram

Our proposal was to reinforce the existing connections with the landscape. Its formal expression is based on a sound analysis of the site topography and the morphology of the built surrounding.

The apartments are organized into those two main buildings (with four floors each) around a common garden. This disposition offers a high permeability from the public space to the central garden and the open natural space of the Kauwberg in the background. It also generates a large panel of different apartments that enjoy generous roof terraces, balcony and private gardens.

© Serge Brison

The facades are composed so to echo the random yet regular principles of natural patterns : the elegant windows alternate with sober light gray masonry in an non define but strict rhythm while the aluminum balcony are inspired by the surrounding bamboo motive.

© B612

The two main volumes of the project slope down from the street in the direction of the Kauwberg and melt into it the landscape as the green-roofs’ gardens rejoin the soil.

The project is conceived as a continuous unfolding movement that weaves the urban constructions with their natural environment.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Dolez / B612" 20 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=73678>
  • Scott

    I really like the response to it’s context, both in form and siting. Without going there, it seems as if the courtyard is still able to maintain the urban edge of the intersection adequately while providing a nice quite space for residents.

    I am not sure how I feel about this “Pixelated” skin being used by many architects today. Does it really reflect what is going on inside? If so, is it confusing inside? Coherent? Or is it just a cover and has little relationship to it’s inward parts, therefore not expressing anything but randomness? What are others thoughts on this?

    I find it interesting that the green roof is installed and seems to be doing well but there is hardly any landscaping within the courtyard other than a few planted trees.