Terrace Villa / Solid Space Atelier

© Courtesy of

Architects: Solid Space Atelier
Location: Baoshan Township, Hsinzhu county,
Project Area: 308 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Su Yon & Stone Shih

first floor plan
second floor plan

Located at the foothill of an enclosed two acre wooded site, the housing design addresses the synthesis of two potentially opposing conditions: the modernistic model of a house with traditional Chinese building typology known as Chinese quadrangles as genealogy. By rethinking later model not as discrete entity but a formal and organizational strategy. This specific site also inspires us to employ topological models which operate at two scales: a volumetric organization which allows continuity between landscape and building and a fine scale surface striation that both integrates and articulates geometry and material as they shift from the intensive space of the interior to the extensive space of the exterior.

© Courtesy of Solid Space Atelier
© Courtesy of Solid Space Atelier

Three light wells that symbolizes the main programmatic intervention were nested within the modules established by the structural grid, these light wells generated private internalized outdoor spaces that is geometrically driven by the overall organization. On the external expression, the set back volumes promote a more didactical relationship between building and landscape, achieving a certain level of privacy and comfort. Sectional qualities of these terraced volumes with light wells encourage natural ventilations within the units and floors as well as creating a space in displaying the qualities of light and shadow throughout the day.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Terrace Villa / Solid Space Atelier" 15 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 22 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=72920>
  • http://thedesignaggregate.com/ tDA

    308 sqm and they couldn’t find room for more user-freindly stairs?
    Very awkward.

    • Stephane

      this complex building is divided into 8 units, you can image how limited space could be for one unit. more room for stair means less space for functional purpose, i guess!

  • Chris

    Not very appealing aesthetically. Loos could have done this a century ago. And for all its diagonal snaking across the ground, there’s no real dialog between the interior and landscape.

  • http://goldman-3d.blogspot.com/ Blog Goldman Renderings – Brian

    The design concept looks interesting together with the integration of interior and the landscape.