Concrete House II / A-cero

© Luis H. Segovia

Architects: A-cero, Joaquin Torres Architects
Location: Pozuelo de Alorcón,
Partner in Charge: Rafael Llamazares
Contractor: Helio Construcciones
Interiors: 
Project Year: 2008-2010
Photographs: Luis H. Segovia

The architecture studio A-cero presents one of its last works about a big single-family house. It takes place in the outskirts of Madrid on a 5,000 m2 plot. It is a single storey building and it has a 1,600 m2 built surface.

© Luis H. Segovia

The first sensation that this house produces when people go into the plot is that the building seems to be hidden between concrete walls and vegetable ramps that extend up to the roof. They are dyed in dark gray and contain, between them, vegetation areas that seem to climb towards the sky. The house´s façade show a spectacular organic view of the whole house and so even the hard concrete shows its most kind face.

ground floor plan

The back front of the house is totally opened towards the garden where the lounge, dining room, library, study and bedrooms are. In this façade the wide windows, the volumes set and the projections (made of concrete too enhance. These elements cover the several house´s porches. The large window of the main lounge hides itself automatically in order to make this stay completely opened to the exterior areas.

© Luis H. Segovia
© Luis H. Segovia

The plot includes also an elegant garden, a small lake and a padel track.

The ecological aspect is very in this A-cero´s work: the façade and the roof have the main ecological roles because they are covered with low consume vegetation. Furthermore on the house´s roof has been implemented a renewable energy system made of wide surfaces with solar tubular collectors who allow that the energy autonomy of the house.

Cite: "Concrete House II / A-cero" 02 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=71137>

11 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I think there are some very strong lines in the floorplan that make up the “front” (literally) of the house. They make a very powerful statement, like knife cuts in the surroundings; either scaring away unwelcome passers by or opening up towards visitors.

    But I do not get the same feeling from the open backside of the building. At least not from these pictures.

    The two sides seem like two very different ideas, joint like siamese twins by the hint at an underground bunker.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Well the project seems very well executed, but I think there are to many lines in the kitchen. In such a small space having the range/island, the hood, one of the countertops, and the dining table creating multiple opposing lines is a bit distracting.

  3. Thumb up Thumb down 0

    I really like the individual spaces as pictured. Well done aesthetically, and a good atmosphere. Overall though, the building seems a bit labyrinthine and not very cohesive. The exterior seems harsh and sharp, almost the exact opposite of the pictured interior spaces. Overall a good project IMO, but a bit overly large.

  4. Thumb up Thumb down 0

    The design has Grollos beach house at Phillip Island Australia written all over it. Was the architects DCM?

  5. Thumb up Thumb down 0

    every inch of this magnificent home is very attention-grabbing…it’d be hard to miss this!

  6. Thumb up Thumb down 0

    I think it’s unusual architecture because of using and focsing on two colors the grey concrete and the green steps which they gives great variation in sense of looking at it and gives a sharp view from exterior.

Share your thoughts