Loducca Agency / Triptyque

Architects: Triptyque - Greg Bousquet, Carolina Bueno, Guillaume Sibaud e Olivier Raffaelli
Location: Sao Paulo, Brazil
Project chief: Tiago Guimarães
Project year: 2005- 2006
Construction year: 2007
Site area: 1,059 sqm
Constructed area: 1,000 sqm
Landscape: Peter Webb
Contractor: Bassani Arquitetos Construtores
Structure: Osmar Baptista Antunes
Photographs: Leonardo Finotti, Fran Parente


Located in the neighborhood of “Jardins” – which presently experiences radical changes – and in an avenue with busy traffic, the building faced north emerges as a strong and organic ‘incarnation’ of this tropical city – such as noise and solar radiation – and takes form by absorbing these aggressions. Though it is imponent, the construction isn’t autonomous, nor blind or deaf – it is born from its local energy and uses that to give the environment new meanings, in a boomerang-like effect.

The impossible transparency between building and street is build through the deconstruction of the façade: the organic and fluid brise-soleil membrane deforms itself under the effect of the traffic movements. It protects the building from the sun and works in two other very contrasting ways: it lets the public eyes inside and – at the same time – filters theses eyes, giving the users certain privacy.

The construction stares at the city and reveals its interiors delicately through various overlaid layers: the glass gates, the brise-soleil and the frontal translucent glazing connect the external to the internal visually. Meanwhile, in the back façade double opaque and single translucent glazing alternate in an intriguing visual game, creating luminosity and reinforcing the contact between inside and outside.

This visual and sensorial continuity reflects in a strong and troubled relationship – the public eye and the privacy of the user. The internal life of the project is accompanied by the observer. A frame panel is connected to the ‘façade-membrane’, and complements these affairs, connecting the interior and exterior environments.

The three floors are structured by a strong vertical element – the concrete staircase. Its folded geometry connects all internal rooms, from the parking lot to the solarium at the top floor – an infinite deck that opens up to the trees around the building – what helps it merge with its surroundings.

Cite: "Loducca Agency / Triptyque" 01 Oct 2008. ArchDaily. Accessed 17 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=6676>

12 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    horizontal brises looking to sunset just doesn’t work for blocking the sun.
    the north on this drawings isn’t correct:
    http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=rua+Col%C3%B4mbia,+301&sll=-23.568688,-46.671081&sspn=0.003845,0.006459&ie=UTF8&ll=-23.568648,-46.671714&spn=0.003845,0.006459&t=h&z=18
    the photos show it.
    it’s easy to see the shadows of the palms on the facede.
    on the internal view of the brises, the sun is hitting (and heating) it all…

    this guys are good on “Aesthetics”, not yet on “Architecture”.
    but their are trying.

  2. Thumb up Thumb down 0

    The interaction between the use and aestetics of the front exterior is awesome, I feel though that the back of the building/site is underdeveloped in comparison and would like to see some aspects from the frontal extrerior to carry through. Over all an exeptional project

  3. Thumb up Thumb down 0

    Muito sensível e elegante o projeto. Como sempre a triptyque se sobressaindo e inovando o cenário arquitetônico brasileiro.

  4. Thumb up Thumb down 0

    Great beat ! I would like to apprentice whilst you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a applicable deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast offered brilliant clear idea

Share your thoughts