ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Town House in Antwerp / Sculp[IT]

  • 03:00 - 22 June, 2015
Town House in Antwerp / Sculp[IT]
Town House in Antwerp / Sculp[IT], © Luc Roymans
© Luc Roymans

© Luc Roymans © Luc Roymans © Luc Roymans © Luc Roymans +33

  • Architects

  • Location

    Antwerp, Belgium
  • Architect in Charge

    Pieter Peerlings and Silvia Mertens
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Engineer

    ODS
  • Door construction and installation

    Lootens Line
  • Manufacturer

    Jansen
  • More SpecsLess Specs
© Luc Roymans
© Luc Roymans

From the architect. A town house ready for the next century. The façade keeps its historical function and bourgeois radiance, neatly in line. The contrast with the rear is ample. All incorrect additions are replaced by a unit of space and light. Daylight and contact with the garden are introduced. The simple, contemporary glass rear has the world’s largest pivoting window – 3 meters wide by 6 meters high – and makes this house ready for the future.

Renovation old Bourgeois town house.

Bell etage, so no connection on the same level with the garden.  Clients wanted to have that connection and a more modern approach in connection with the old details. We broke down the rear part of the building to make this connection on the same level, and give the house a nice view to the garden from the different floors. We wanted to make also a connection with the different floors.  This happened wit a triplex in the new built rear extension.

© Luc Roymans
© Luc Roymans

New Groundfloor: kooking and informal eating. (and storage places and garage) First floor: old part: dining and sitting (also with a view to the garden): new part: a suspended office. Second, third and fourth: 2 big rooms with bathroom each floor.

© Luc Roymans
© Luc Roymans
Section
Section
© Luc Roymans
© Luc Roymans

Materials new extension:

Polished concrete inside and the outside terrace on the same level. Walls: masonry with painted. Windowprofiles: ODS Jansen Ixtra lasercut and tailormade with insulated glass from Saint Gobain. (glass 1.5 ton each slab).  Each window (with frame) 2 tons.  Dimensions: 3x6m and 6x3m above. Concept window: same form: T shaped as an old standard window. Kitchen: table tops also in concrete.  The island is movebla to the terrace.  The ideal bbq house. In the old front part we renovated the existing floors and architectural details.  The new bathrooms are in the old style with modern approach. But we kept the old lavabo’s that were available in the house.

© Luc Roymans
© Luc Roymans

The new bathrooms are in between the two big bedrooms with double doors ‘en enfilade’ (a classical term for doors of different rooms on one view axe). So we didn’t do a lot; but what we did has giant repercussions to the way of living in that house.

© Luc Roymans
© Luc Roymans
Cite: "Town House in Antwerp / Sculp[IT]" 22 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/644410/town-house-in-antwerp-sculp-it/>