House of Resonance / FORM | Kouichi Kimura

© Takumi Ota

Architects: FORM/Kouichi Kimura Architects
Location: Aichi,
Site Area: 235,52 sqm
Constructed Area: 116,72 sqm
Construction Year: 2010
Photographs: Takumi Ota

This is the small house for a couple, child, and cat.

The client lived for a long time in the old house that was built on the site. As the house became older, they decided to build a new house.

© Takumi Ota

With such a background, a proposal was made to build “a house with fresh feeling in the familiar surroundings”.

The external appearance is established by assembling several volumes and laying out colors. Careful arrangement of colors from volume to volume gives the façade depth, and produces as well an effective sequence to the entrance.

ground floor plan
© Takumi Ota

For the internal configuration, the stairway and open ceiling, which are positioned in the center as the core of the building, are surrounded by each room and courtyard. The material, color, and light that match each room are selected to strongly express the space’s design. As a result, the space sterically rises and horizontally creates migration, which mixes variety of material textures, colors, and lights together, succeeding in generating various feelings.

© Takumi Ota

The migration of light and shadow, makes the space and life resonant with each other, and adds richness.

Cite: "House of Resonance / FORM | Kouichi Kimura" 09 Jun 2010. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=63580>

11 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    The old, slap your nabour in the face entrence trick..!, this time in a grand gray scale. Putoh, how can this stuff wow you? When did you get the wow experience?,
    I say dont missuse the wowness.

  2. Thumb up Thumb down 0

    GOsh, you’re right.
    It is so rude.
    Architect should be sensitive to the surrounding space as much as to the site.

    • Thumb up Thumb down +1

      Ozmoto,

      Please don’t be so disrespectful.

      This house IS worth sharing.
      It is complex.
      It is well-crafted and considered.
      It is quiet and beautiful.

      And to everyone who is complaining about the lack of ‘wow’, well, that’s just the point.
      Why does everything have to scream ‘crazy!’?

      • Thumb up Thumb down 0

        Michael…. you are right. Even though I tire of the seemingly repetitive concepts… my mother would have washed my mouth out with soap. I’m sorry.

  3. Thumb up Thumb down 0

    From outside this looks quite nice for fast-food restaurant. Very nice drive-though windows one for taking the money the other for giving the fast-food.

  4. Thumb up Thumb down 0

    i guess westerners only wants spiking angles everywhere on their house, and thats what they called “wow”

    lame

  5. Thumb up Thumb down 0

    a wall in front of the neighbours window (and so close!) is not very friendly…
    but well, who needs neighbours when you’ve got cats?…

  6. Thumb up Thumb down 0

    I don’t know for Japan, but in france the neighbours window should have been 3 meters away from the other plot, minimum. So the wall is rude, but the neighbour should have think to this before… we have to take the light inside of the plot we build in, not in the neighbour area…

Share your thoughts