ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Åland Islands
  5. Fourfoursixsix Architects
  6. 2014
  7. Villa Mörtnäs / Fourfoursixsix Architects

Villa Mörtnäs / Fourfoursixsix Architects

  • 04:00 - 12 May, 2015
Villa Mörtnäs / Fourfoursixsix Architects
Villa Mörtnäs / Fourfoursixsix Architects, © Johan Dehlin
© Johan Dehlin

© Johan Dehlin © Johan Dehlin © Johan Dehlin © Johan Dehlin +12

From the architect. This four bedroom family home, designed by international architecture practice Fourfoursixsix, is located in Mörtnäs, a locality within the Stockholm archipelago.

© Johan Dehlin
© Johan Dehlin

Fourfoursixsix were commissioned by Strömma Projekt to design a family home that stood out from the vernacular, whilst making the most of a spectacular site.

Floor Plan
Floor Plan
© Johan Dehlin
© Johan Dehlin
Floor Plan
Floor Plan

The naturally north facing granite landscape prompted a reversed hierarchy of layout, resulting in the upper floor becoming a triple aspect, open plan living space, with 3.2m ceilings and full height windows to the rear which encourage vast amounts of sunlight to enter the house at all times of year.

© Johan Dehlin
© Johan Dehlin

A large south facing terrace provides ample space for entertaining during the Summer months, whilst the rock face it encapsulates helps create a sense of enclosure and maintains privacy. Beneath are four family bedrooms which have lower ceiling heights and proportionally smaller windows.

© Johan Dehlin
© Johan Dehlin

The design and material choice allowed for an efficient 6 month build, which was coordinated to complete before the Swedish winter set in. The house is constructed from a single leaf insulative aerated concrete block which is coated in a homogenous light-grey render.

© Johan Dehlin
© Johan Dehlin

The interior is decorated simply with whitened pine floors, flush skirting and inbuilt carpentry, to allow maximum adaptability for the future owners. Large format windows exaggerate the scale of the living space whilst highlighting views to the harbour beyond.

© Johan Dehlin
© Johan Dehlin
Cite: "Villa Mörtnäs / Fourfoursixsix Architects" 12 May 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/628895/villa-mortnas-fourfoursixsix-architects/>