ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Lebanon
  5. platau
  6. Zgharta House / platau

Zgharta House / platau

  • 23:00 - 20 April, 2015
Zgharta House / platau
Zgharta House / platau, © Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

© Ieva Saudargaite © Ieva Saudargaite © Ieva Saudargaite © Ieva Saudargaite +28

  • Architects

  • Location

    Zgharta, Lebanon
  • Design Team

    Boulos Douaihy, Sandra Frem, Romeo Chahine
  • Area

    400.0 sqm
  • Contractor

    Design / built
  • C&S Engineer

    Ghassan Matta
  • M&E Engineer

    Bachir Saadeh, Roger Njeim
  • More SpecsLess Specs
© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

From the architect. Zgharta house sits in a Mediterranean olive grove landscape. The site slopes gently to the main road and

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

enjoys an unobstructed view of the agrarian plain and mountains. The house negotiates conditions of inclined topography, views and privacy by massing in two L-shaped horizontal levels that follow the natural terrain: The lower level comprises bedrooms, bathrooms, and technical spaces. The upper level is dedicated to the main living space, dining, kitchen and library.

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

The extrusion of the two horizontal levels creates a third space, an outdoor courtyard which allows the landscape to slide throughout the house. A u-shaped stone wall wraps diagonally around the two floors, creating an intense outer edge, and a serie of enclosed patios. In the lower level, the patios are a serie of inner gardens that inundate the bathrooms and bedrooms with natural light. In the upper level, the patio is an open air entrance porch. In contrast, interiors are fully glazed, opening up to the privacy of the patios, courtyard and to the distant mountain views. The roof hovers over the house with large cantilevers, bringing shade and privacy to the glazed living spaces below, and blurring inside and outside spaces.

Basament Floor Plan
Basament Floor Plan

From the street, the house is perceived as a serie of horizontal silhouettes that fade out in the ground, inscribing the house in its larger geography while giving it privacy from the proximity of the road.

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

The material palette comprises sandstone cladding for the site boundary and u-shaped wall, white concrete for the roof and structure, and low energy glazing for the inner facades. The southern orientation of the house and its massing allows for natural lighting, cross ventilation and passive cooling for all spaces; canceling the need for air-conditioning during the long Mediterranean summer, while benefiting from the optimum sun exposure during winter.

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite
Cite: "Zgharta House / platau" 20 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/620912/zgharta-house-platau/>
Read comments
Read comments