ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Padilla Nicás Arquitectos
  6. 2013
  7. Holiday House in Vilapol / Padilla Nicás Arquitectos

Holiday House in Vilapol / Padilla Nicás Arquitectos

  • 21:00 - 3 April, 2015
Holiday House in Vilapol / Padilla Nicás Arquitectos
Holiday House in Vilapol  / Padilla Nicás Arquitectos, © Jose Hevia
© Jose Hevia

© Jose Hevia © Jose Hevia © Jose Hevia © Jose Hevia +20

  • Architects

  • Location

    Vilapol, Lugo, Spain
  • Architects in Charge

    Francisco José Padilla, Juan Manuel Nicás Caballero
  • Area

    225.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Colaborator Architect

    Alfonso López Silva
  • Structure

    IDI Ingenieros
  • Facilities

    ACIX Ingeniería
  • Measurements and Budget

    Jaime Santos García-Moreno
  • Technical Architect Work

    Aroa Mayo
  • Construction

    INEO Construcciones y Reformas, Construcciones Amaro Basanta
  • More SpecsLess Specs
© Jose Hevia
© Jose Hevia

From the architect. If something definitive the clients said to us was their desire to look towards the sea.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

The house is placed in a little town near the coast of Lugo, raised and oriented towards the landscape opened to the sea.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Arriving Vilapol means leaving back the town of Xove to go through a dense eucalyptus forest until appearing in this peaceful and lonely little town, elevated from the surrounding lush landscape with the sea in its horizon. The feeling is to be alone facing all that.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

The house is placed in a high triangular plot, on the edge of the only street in which every house is relied on. This geometry ends configuring its dynamic floor plan and subsequent volume, that reinforce the will of the house to orient itself to the landscape.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

Its position in the plot leaves a rear space that is used mainly as a  parking, and a front one opposite the big porch in which the house is felt over. The more protected side of the house is the one where you gain access to the house.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

Over time, the trees in the northeast corner will end up protecting the space that the occasional pedestrians could use.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

Being a vacation house, the open layout proposed facilitates the communication between rooms, placing the main ones in the front of the house that faces the sea. Around that covered space is where the relaxed vacational life will happen. All the rooms fall over it, and by its external stairs and the corresponding internal one, both floors are communicated, creating an easy and funny circular path.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

The bedrooms, placed in the top floor, enjoy outstanding views over the green landscape until reaching the sea.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

Local natural slate floors with different treatments and orientations, synthesize the proposal and help seeing it as a simple container of vacational activity.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

The bathrooms and kitchen are covered with the traditional multi color tiles. The access doors to the bedrooms are told apart by using a green color.

The bright colors of the interiors are used with the idea of cheering up the life in an environment that usually has the lead colored of the Galician skies.

Section
Section

In opposition, the external grayish blue color is associated with those skies trying to integrate the house with its context.

The scale and layout of the openings try to integrate with the near constructions, without sacrificing the strong desire to open its most exposed facade towards the landscape.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

With this work we tried to make a cheerful and relaxed vacation home with the best understanding possible with the surroundings, and felt over towards the lush and peaceful coast landscape.

Cite: "Holiday House in Vilapol / Padilla Nicás Arquitectos" 03 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/613010/casa-de-vacaciones-en-vilapol-padilla-nicas-arquitectos/>
Read comments
Read comments