ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. United States
  5. Aidlin Darling Design
  6. 2014
  7. Windhover Contemplative Center / Aidlin Darling Design

Windhover Contemplative Center / Aidlin Darling Design

  • 14:00 - 18 March, 2015
Windhover Contemplative Center / Aidlin Darling Design
Windhover Contemplative Center / Aidlin Darling Design, © Matthew Millman Photography
© Matthew Millman Photography

© Matthew Millman Photography © Matthew Millman Photography © Matthew Millman Photography © Matthew Millman Photography +10

  • Architects

  • Location

    Stanford University, 450 Serra Mall, Stanford, CA 94305, United States
  • Principal-in-Charge

    Joshua Aidlin (registered architect)
  • Principal

    David Darling (registered architect)
  • Project Manager

    Roslyn Cole (registered architect)
  • Project Designer

    Kent Chiang
  • Project Team

    Melinda Turner, Michael Pierry, Jeff LaBoskey
  • Area

    4000.0 ft2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structural and Geotechnical Engineer

    Bret Lizundia, Rutherford and Chekene Structure and Geotechnical Engineers.
  • Civil Engineer

    Sandor Hites, BKF Engineers
  • Mechanical & Plumbing Design-Build Engineering

    Air Systems, Inc.
  • Electric Design-Build Engineering

    Elcor Electric
  • Landscape

    Andrea Cochran Landscape Architecture
  • Lighting

    Auerbach Glasow French, Architectural Lighting Design and Consulting
  • Acoustical

    Charles M. Salter Associates, Inc.
  • General contractor

    SC Builders, Inc.
  • Client & Owner

    Stanford University
  • More SpecsLess Specs
© Matthew Millman Photography
© Matthew Millman Photography

From the architect. Architect firm, Aidlin Darling Design has completed The Windhover Contemplative Center on the campus of Stanford University, which serves as a spiritual retreat for students, faculty, and staff. Designed to promote personal renewal and well-being, the one-story, 4,000-square-foot building recently opened its doors to the Stanford community.

© Matthew Millman Photography
© Matthew Millman Photography

Using internationally acclaimed artist Nathan Oliveira’s meditative Windhover series as a vehicle, Aidlin Darling Design worked with fellow National Design Award winner Andrea Cochran Landscape Architecture to create a space where art, landscape, and architecture come together to replenish and invigorate the spirit. Combining the characteristics of a spiritual sanctuary, an art gallery, and a contemplative garden, the designers have created a unique typology for contemplation and reflection that will benefit Stanford University for years to come.

Floor Plan
Floor Plan

The Center is located in the heart of the campus, adjacent to a natural oak grove. The extended progression to the building’s entry through a long, private garden sheltered from its surroundings by a line of tall bamboo, allows visitors to shed the outside world before entering. Within, the dichotomy created by the thick-rammed earth walls and dark wood surfaces with the lightness of the fully glazed east wall heighten the view to the oak glade beyond.  Louvered skylights wash Oliveira’s 15 to 30 foot-long paintings with natural light, providing the only light needed within the space throughout the daylight hours. Benches and cushions are strategically placed to allow visitors to quietly view both the paintings and the adjacent landscape simultaneously.

© Matthew Millman Photography
© Matthew Millman Photography

In conjunction with landscape, water is used throughout as an aid for meditation; fountains within the building and the adjacent courtyard provide ambient sound, while a still reflecting pool and garden to the south reflect the surrounding trees. Exterior contemplation spaces are integrated into the use of the center, further intensifying the connection of nature, art and contemplation.  These courtyards, coupled with the expansive glass wall to the east, allow visitors to view the paintings without accessing the building, effectively creating a sanctuary for the Stanford community day and night.

© Matthew Millman Photography
© Matthew Millman Photography

  

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Windhover Contemplative Center / Aidlin Darling Design" 18 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/608268/windhover-contemplative-center-aidlin-darlin-design/>
Read comments
Read comments