ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Austin Maynard Architects
  6. 2014
  7. Tower House / Austin Maynard Architects

Tower House / Austin Maynard Architects

  • 17:00 - 11 March, 2015
Tower House / Austin Maynard Architects
Tower House / Austin Maynard Architects, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 48

  • Design Architect

    Andrew Maynard
  • Project Architect

    Mark Austin
  • Builder

  • Engineer

    Maurice Farrugia and Associates
  • Garden Design

    Bush Projects, Andrew Maynard Architects
  • Plant Selection

    Bush Projects
  • Landscape Contractor

    Lucida Landscapes
  • More Specs Less Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

From the architect. S+P and their 8 year old twin sons asked for a home “for community, art and nature to come together”. We designed them a village.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

What?

Tower House is a renovation and extension to a weatherboard home in Alphington, Victoria, Australia. We restored the original, where we have two kids’rooms, a bathroom and living spaces. A studio, bedroom, bathroom, kitchen and dining occupy the new part of the house. Tower House is the result of endless conversations with a trusting, enthusiastic, patient and encouraging client.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Who?

Mum, dad and twin boys live at Tower House. The family have keen interests in the environment, outdoor recreation and the arts. We first met to discuss Tower House just days before a federal election. Fear that in two days we would have a new, particularly nasty, negative and destructive Prime Minister loomed heavily in the air. Our discussion on that first day was not about kitchens and bathrooms. Our discussions were about life, art, politics, charity, the universe and everything. We knew we had a great client on that first day. The words S+P used were carefully considered. Nurturing, stimulating, gallery, inspiring, delightful, both social and private, introverted and extroverted, legacy, responsibility, character, engaging, discourse and community. In their home S+P wanted the story to be about more than them. S+P wanted the story to include us. All of us.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Context?

Tower House is near parkland and the Yarra River, with views to the Amcor chimney stacks. Tower House is bound by two roads. One is a leafy post-war suburban street. The other, which faces onto backyards, feels like a country road. With the exception of a few new homes the context is small, humble weatherboard and brick abodes. A chunk of large contemporary architecture would be an imposition in this context.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Why?

Tower House is the result of a vast number of concurrent discussions about issues far broader than the home itself. Though the brief was not small, our proposition was to create a series of small structures of a scale and texture that did not dominate its context. Tower House is about a lot of things. Here are our highlights:

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The twins’sketches

During an early design meeting we handed the twin boys paper and pencils and asked them to quietly entertain themselves while the adults spoke about ‘more important things’. After discussing the complexity of designing a home, and the various possibilities, we had all found ourselves deep down the rabbit hole, confused, lost and tired. We looked over to the boys to discover that they were not drawing cars, soldiers or dragons. Instead they had drawn their house. With modest confidence they slid their simple sketches, complete with notations, to me saying in unison “there you go”. Their sketches distilled a lot of ideas. They had firmly pushed the boat off the shore and we were on our way.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Home as village

As homes increase in size they increasingly appear as hostile monoliths. When a home is extended, often the monolith crashes into the original. The later looking like an alien cancerous growth on the former. Tower House is anti-monolith. Tower House is village externally and a home internally. The house defies logic as the exterior appears to be a series of small structures, while internally the spaces and functions are large and connected. Like the Tardis, it’s small on the outside and large internally.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Missing No.5

The mysterious case of the missing No.5. There is no No.5 in this street, which is odd. No.3 and No.7 sit side by side and no one can explain why No.5 was omitted. Tower House finds a small gap between 3 and 7 to build a new structure. It’s not No.5. The new tower fills the numerical gap. But the mystery remains.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

5th elevation

When designing the Sydney Opera House Utzon spoke of the fifth facade, knowing that the roof will be the part of the building that dominates the view from the Harbour Bridge and the tall buildings nearby. The street front is no longer the public face of our buildings. Google Earth has made the roof the public face of our buildings, accessible to anyone at anytime. We can now easily see all of the mess that has been hidden on the rooftop. What was once hidden is now fully displayed. With this in mind we deliberately designed Tower House so that it looked beautiful from the sky and from Google Earth.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

It’s all about community.

Increasingly our houses are overly concerned with privacy. Fences are getting higher and we are turning our backs to our neighbours. It’s starting to look less like house and garden and more like compound and security. What’s happening to neighbourhood and community? Tower House can be both. The front yard is now a communal vegetable patch. Neighbours are invited to help themselves and, if they wish, do a little gardening from time to time. The rest of the garden has a high fence around it, however you can see through the fence and, importantly the fences can be left open wide. With streets on both sides of Tower House neighbours can use the garden as a short cut and grab a few veggies on the way through. With the gates wide open the line between public and private starts to get blurred.

Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The Net

Australia is wide and flat. As a result our homes are wide and flat. Our HOUSE House project explored the idea of creating a vertical home, in contrast to the typical Australian home. The boy’s studio pushes this idea further. It is a wholly vertical space with a bookshelf running from floor to ceiling. The boys desks are at the base of the studio, where they can studiously work. Hanging within this tall space is a net where the boys can read, and contemplate with a view to the street and a view to the backyard. The boys study is designed to inspire the boys as they grow and learn.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Her library.

S’library is a place of thought and contemplation. Slightly submerged, the desk is almost buried in the garden. Lined with dark spotted gum the library has an age and a wisdom that is in contrast to the playful contemplation of the boys study.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

His spot.

P has a sneaky spot in the roof space above the kitchen. Lined in synthetic grass  with nothing more than a banana lounge and a book P’s spot it a hideaway within the centre of the house.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Cha-cha-cha-changes

Tower House is a long-term family home. The boys will be adults when (if) they leave. The house can easily adapt from being a shared family home to being two separate zones with distinct entries. Within the original house we have hidden sliding panels which allow the large shared rooms to be divided into small. A variety of different activities can take place, whether shared or private. It’s the best of both worlds.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Sustainable?

Like all of our buildings, sustainability is at the core of Tower House. Rather than simply extruding the existing structure we have run the new form along the southern boundary so that it is soaked with sunlight. The openings and windows have been designed to optimise passive solar gain, thereby drastically reducing demands on mechanical heating and cooling. All windows are double glazed. White roofs drastically reduce urban heat sink and heat transfer internally. Need for air-conditioning is eliminated through active management of shade, and flow through ventilation. Water tanks have their place as they do on all of our projects. High performance insulation is everywhere, even in the walls of the original house.   

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Cite: "Tower House / Austin Maynard Architects" 11 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/607733/tower-house-andrew-maynard-architects/>
Read comments
Read comments
© Peter Bennetts

塔住宅 / Andrew Maynard建筑事务所