ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. France
  5. Manuelle Gautrand Architecture
  6. 2014
  7. Comedie de Bethune - National Drama Theater / Manuelle Gautrand Architecture

Comedie de Bethune - National Drama Theater / Manuelle Gautrand Architecture

  • 01:00 - 23 February, 2015
Comedie de Bethune - National Drama Theater / Manuelle Gautrand Architecture
Comedie de Bethune - National Drama Theater / Manuelle Gautrand Architecture, © Luc Boegly
© Luc Boegly

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly +25

  • Stage Design

    Bati-Scene
  • Structural Engineering

    Khephren
  • Acoustics

    Jean-Paul Lamoureux
  • Fluids Engineering & Economy

    Hexa Ingenierie
  • Scheduling and Coordination

    HD Project
  • Control Office

    Preventec
  • Shell

    Ramery
  • Façades

    Diter
  • Partitions-Ceilings

    C4M
  • Woodwork

    Bara Menuiserie
  • Painting-wall Coatings

    Vandendriessche
  • HVAC and Plumbing

    Bonnel
  • Electricity - Networks

    Eiffage Energie
  • Stage Equipment

    Caire-Manganelli
  • More SpecsLess Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

From the architect. The Existing Building (Theater dekuvered in 1999).

The building delivered by the agency in 1999 included most of the features, but compared to a conventional theater, there was still missing a rehearsal room for the artists (provided by the current extension). This first piece has been installed «around» the conserved house on what was available on the plot, adopting a “S” form complicated by this context. A big part of the plot was naturally dedicated to the room and its direct additional premises (dressing rooms, backstage, state control) while the narrowest part of the north was for the rest of the functions, with the lobby, the administration, and the accompanying facilities (toilets, technical rooms. ...).

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The implementation of a slightly sloping ground at the ground floor has permitted to add at the very last moment a coffee bar under the slope of the flowerbed of the room, so as to create a friendly place, both to the artists and the public. In order to capture the best of this complex and narrow site, the architectural concept had been to create a very compact project with spaces close to each other, and facilitating the displacements from one space to another. The program was divided into two parts sharply juxtaposed: one intended for the artists, opening on the boulevard Victor Hugo, and the other one intended for the public facing the November 11th street.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

This second part was the smallest, its more complex volume was inserted in the artists’ building: the flat and regular floor of the ground floor, came down from the November 11th street where is located the lobby, up to sunken the boulevard Victor Hugo where was the bar. The bar was under the slope of the bleachers of the room, the whole arrangement created a very fluid and unitary space, sliding from one end to the other of the plot.

Site Plan
Site Plan

Inside the section intended for the artists, the functions are linked and follow each other with rigor: on one side the back-stage, on which all the cabins of the artists and their accompaniment premises are superimposed, then the scene, the proscenium, and finally the room on which comes to settle in height the state control, above the back seats. The scene is constituted by a tray of 240 m 2 with a stage bellow on the same surface, and above the grid and the false grid. The proscenium also has a grid that can be equipped. The distance between the lowest point of the bottom of the scene and the highest point of the grid is 21 meters.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The building represents a very large volume entirely in concrete varnish in dark purple. The shape of this volume is slightly curved and rounded, giving it an almost precious appearance and certain softness. Manuelle Gautrand did not attempt to hide the important volume of the building, but to assert this shape, and improve it by rounding it and dressing it entirely in purple varnish. This warm color used several references: the theater, often red through the ages, a timeless and strong color.

Elevation
Elevation

It is also a reference to the Northern bricks, to the colored facades that goes from red to brown through purple. When the color of the bricks is not bright enough to contradict the gray sky, they are often painted, reinforced with large flat glowing which is brightening up the city. The facades thus present a monumental aspect and distinguished themselves by their purple satin color. The surface of the varnish is covered with a pattern from stencil, drawing very graphically a frieze of black glazed bricks, from the floor to the top. This stylized frieze has allowed giving a certain scale to the facades of this part of the project. Furthermore, the other element coming to recall the scale of the environment is the facade of the former movie theater identically reproduced since it’s a part of the historical heritage of the residents of Bethune.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Goals of the extension and the renovation.

Today, the street corner house having been demolished, the extension was able to be realized after 16 months of work, partially in occupied site. The agency Manuelle Gautrand Architecture took this opportunity to put in the current building safety regulations (which have changed since 15 years).

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The project reached two main goals:

•Realize the extension, planned since 1994, including the rehearsal room

•Put in the new safety regulations and renovate the theater (the administration, the hall...).

© Luc Boegly
© Luc Boegly

1/ The Extension:

The extension is located on the corner of the plot, on three levels: a volume of high-rise located on the same level as the natural ground, and dedicated to the rehearsal room; then a level of offices, which links with the existing office floor to the second floor of the building. The size of the rehearsal room allows relocating the hall on the corner of the November 11th street and the Avenue Victor Hugo, a provision that already existed during the competition in 1994. This position has several advantages: it allows to give a better visibility to the theater and to make the coffee bar more accessible. The coffee bar formerly located under the volume of the room’s floor, could not benefit neither of a direct entrance from the Avenue Victor Hugo, nor a natural lighting. Now, the construction of the hall corner connects directly to the coffee, bringing a natural lighting and making it an animated and welcoming passageway. Above, the administration has a larger and more functional space thanks to the extending from the second floor of the existing theater.

Courtesy of Manuelle Gautrand Architecture
Courtesy of Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly
© Luc Boegly

2/ Restructuring of the Existing:

Many spaces have also been changed within the existing building. Indeed, since the delivery of the original building fifteen years ago, the safety regulations have evolved considerably. This project therefore involved the upgrading of the entire building. Several safety regulations were concerned, including the fire safety regulations and the accessibility to all spaces of the theater for disabled people. The extension also required the construction of a staircase located on the right of the future hall and serving on the first floor the upper level of the rehearsal room of the CNAD (National Academy of the Dramatic Arts) and its additional premises, and the offices on the second floor. Finally, the building reached the most ambitious thermal and energy regulations.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

3/ The Room above the pit:

The agency used all these work to complete this room, which had been left «raw» during the construction of the original building, into a second rehearsal room without grid, and smaller than the main rehearsal room, with an access facilitated by the raising of the staircase of the offices.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Architectural Guidelines for the extension.

As mentioned previously, this extension was wished for a long time by the City and by “La Comédie De Bethune”, because only this extension could complete this ambitious program. Therefore, the extension has been the missing piece for more than ten years, and the possibility of acquiring the corner plot by the City in 2009 had finally permitted to achieve this main goal. Today, the theater finally finished is a magnificent tool for the comedy: it’s a brand new «tool» ready for a new generation of actors and stage directors...

© Luc Boegly
© Luc Boegly

This project was important for the agency because it’s rare to be able to intervene again on a building fifteen years after its delivery. It’s the timeliness to see how the work of the agency lived, how the users have suited it, and in reality, this is a wonderful opportunity that create a real attachment: an attachment to the building that the agency has conceived, then built, then extended... but it’s also an attachment to the users, to the City of Bethune who have accompanied these two architectural adventures.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

However, it was not that easy to extend the huge round and purple volume of the theater, especially after 20 years ... The agency didn’t wanted to extend the existing architecture with the exact same style, but preferred to exploit two different periods. Finally, the building had an even longer history, linking three periods: Before the theater in 1999, there was the movie theater of the 1930s, for which the agency had kept the facade. Therefore, it’s not two architectural periods, but three ...

© Luc Boegly
© Luc Boegly

For the extension, Manuelle Gautrand took the architectural concept of a simple volume, almost rectangular, which comes to close the angle between the Boulevard Victor Hugo and the 11th November street. Symbolically this extension seems to connect all the functions, to facilitate the displacements of the users: the lobby envelops the new rehearsal room to open itself on both streets. The lobby connects successively the historic hall, the new rehearsal room and the room on top of the flower-bed. Its length allows installing several bars that create more places of breaks dedicated to the artists or the audiences.

First Floor Plan
First Floor Plan

The facades: A subtle staging around the black.

The conception of the facades had to integrate the highly visible part of the initial project, this large rounded volume with the smooth corners, fully lacquered in purple. And it was not so easy to juxtapose a renewed style...

Finally, it’s in black that the agency coated this extension: a deep and powerful color. To create a soft link with the initial volume, this black is implemented in the form of a kind of weaving metal panels, which are drawing large rhombuses, to remind the ones of the purple rounded shape. The rhombuses thus seem to go from one volume to another; they are declined in two different forms. Indeed, on the existing building the rhombuses are drawn using stencils on the concrete, and on the extension, the rhombuses are drawn in crossed metal cladding, mixing successively “black mat” and “glossy black” panels.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The existing building is assembled on a diagonal frame which allows attaching those shaped panels. The waves of these panels, mat and glossy, take the light differently, depending on their degree of shine and their orientation to the light. Besides this extension of the huge rhombuses drawn on the existing purple facade, there is a delicate inspiration taken from the artist Pierre Soulages’ work.

Section 1
Section 1

Finally this beautiful corner piece completes the project with a deep black and powerful volume: a way of asserting the theater’s anchor in the city of Bethune. And at the same time, this “dark” black is sometimes extremely light when the daylight faces the façade of the building, as it does in the paintings of Soulages ... The black becomes shiny, bright, and almost white. The building is refined and alleviated; it becomes almost crystalline, thus completing the round existing volume with a stricter and more geometric shape. The challenge of the project was also to improve the thermal and environmental performances of the restructuring and the extension. The existing building already had very good thermal performances, thanks to an effective insulation. For the extension these qualities are improved with a very thick outer insulation coated with the metal cladding.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The heart of the project remains in the coherence of the initial tints: A mixture of dark shades, going from black to purple. Only the furniture of bars and desks, which meshes along the path, is coated with a very brilliant white, which illuminates these friendly places. The white of the furniture is also on the walls, creating bright and almost fluorescent inserts in the black walls. The light of the ceiling is constituted with long fluorescent tubes that remind the folds of the black cladding bleached by the daylight. One of the last choices in the draft was to think about progressively erasing the presence of the former facade of the movie theater. As if a generation was chasing away the previous one, the facade preserved and restored in the previous project, with its fillers pastels and a little outdated, has been completely covered with the purple lacquer, as if the rounded hull had swallowed it. And here is this theater, to which the agency became so much attached, ready for a new life!

Section 2
Section 2

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Comedie de Bethune - National Drama Theater / Manuelle Gautrand Architecture" 23 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/600172/comedie-de-bethune-national-drama-theater-manuelle-gautrand-architecture/>
Read comments

2 Comments

Frank Form · February 23, 2015

not a easy combination in colours www.solidform.co.uk

Albert · February 23, 2015

Is this a new style : Brutalist Digestion ? This completely lacks of any subtility especially in the re use of an old venerable small delicate and dated building (not a masterpiece ok, but what about the result ?). It reminds me of the old Rentilly castle recent and complete deconstruction or "digestion" for the FRAC Museum: Maybe this illustrates "la France Moche" (how France turns ugly). Being certainly not a passeist I think some re conversions and re uses can be quite radical but successful : See for example the Thalia Theater in Lisbon, or the convent of Sant Francesc, or the Palencia Cultural Civic​ Center, and many other...

···

Comments are closed

Read comments