ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Hungary
  5. Tóth Project Architect Office
  6. 2013
  7. Holiday Cottage / Tóth Project Architect Office

Holiday Cottage / Tóth Project Architect Office

  • 01:00 - 25 January, 2015
Holiday Cottage / Tóth Project Architect Office
Holiday Cottage / Tóth Project Architect Office, © Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky

© Tamás Bujnovszky © Tamás Bujnovszky © Tamás Bujnovszky © Tamás Bujnovszky +19

© Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky

From the architect. It is always a big challenge to design a house of the lake-shore. We wanted to create something special, something unique. The location itself is idyllic, when we are there, we feel a special atmosphere. Being closed from the noise of the city, closed from the external world it is the island of quiet.

© Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky

We imagined a house which is an organic part of its environment, soundly communicating with it. It has a simple form, ground-plan, materials. Indeed, the building is a matchbox standing on one side of it which is pierced through in the middle. Simpleness appears not only in the form of the building but also in the moderate application of the                 restricted assortment of the natural and artificial materials. The whole building is made of larch, free from any useless decoration. In addition to the metal sheet roofing and the large glass surface only a horizontal, gradually fuming plank covering, as well as at the storage part a split stack of wood of small texture can be seen. Because of lifting out from the surrounding gravel layer it produces a floating effect.

© Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The ground-plan layout is characterized by transparency and fineness. It consists of two main units: one of them is a central room for living and dining functions together with a shower-toilet unit. The other one is the terrace open in two directions but roofed, together with a storage room beside. The central space has a full glass surface in the direction of the lake; the other internal surfaces are covered with panelled wood covering which hides the storages and the kitchen as well. The building is protected from warming up by means of outer fabric roller-blinds, when they are rolled down the building has another life in operation and in its appearance as well: in such cases the terrace is totally protected so it is an individual outdoor living-room.

© Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky

The sitting-meditating place beside the fireplace serves also as a wind-protecting wall. The large landing stage, appearing in almost a steel grey colour, together with the rusty plate buttress behind radiates a special calmness.

© Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky
Cite: "Holiday Cottage / Tóth Project Architect Office" 25 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/589290/holiday-cottage-toth-project-architect-office/>
Read comments

4 Comments

fred · January 27, 2015

kukjgkjgkjg

Zsuzsanna Paskone Gemesi · January 26, 2015

Vegre egy magyar epulet, ami eleri a nemzetkozi szinvonalat. Gratulalok.

J · January 25, 2015

Beautiful work! One of those projects that you wish you had access to!

Croco Dile · January 25, 2015

A great accommodation for nice weekends.

···

Comments are closed

Read comments