DEV House / GutGut

©

Architects: GutGut
Location: Devín,
Project Team: M. Dzurilla, P. Jurkovič, L. Kordík, R. Žitňanský
Site Area: 817 sqm
Built Area: 187 sqm
Total Floor Area: 230 sqm
Budget: $1,300 €/sqm
Project Year: 2006-2010
Photographs: GutGut

The house is located in Devín, a village near the capital Bratislava. Narrow and long parcel, a traditional historical setting in this part of Slovakia ends on a boarder of a castle Devín. House will be occupied by a senior couple. They are moving here after their children grown up and left home.

second floor plan

The orientation of the longitudinal axis is east – west. The client wanted a large amount of intimacy in this project so any openings along facades facing south to neighbouring plots were out of question. We decided for an introvert linear plan which opens itself just to the street, garden and inner patio. On a base level there is a single car garage and a service room. All the living areas are situated on an elevated floor connected by both interior and exterior stairs. One enters the house with a staircase along the southern facade directly to the center point of the plan. The house is organized around an inserted patio that acts as a very intimate, partial roofed outdoor area. It also guides natural sun light to the kitchen, entrance area and a master bedroom. In front of the bedroom glazing is a roofed part of the patio with a whirlpool bathtub. The living room at the western side occupies two floors including a gallery that overlooks part of the lower floor. It is resting place with a skylight for reading books and a temporary sleeping oportunity for visitors eventually.

© GutGut
elevations 01

As it is set in an historical environment with strict rules we had to design this house with sloped roofs. They are rising and descending along the longitudinal axis to various levels. The highest one is above the open space living room and kitchen and contains the mentioned gallery.

© GutGut

The lower level of the house is a traditional masonry construction with a reinforced concrete slab. Upper floor is a timber framework open for diffusion. Spray applied cellulose is used for thermal insulation. All the upper living floor is clad with a cement bonded particle boards with a smooth finish and color similar to aluminium metal roof. The monochromatic finish of this volume should further enhance the rather expressive look of the zigzag-shaped roofs.

© GutGut

Interior finishes are very simple too. All the walls are white painted plasterboard with wooden doors. Oak wood is used for floors and pine veneered board cladding for the ceilings in main areas. Ceiling in rooms follows the sloped roofs above and are painted white.

Cite: "DEV House / GutGut" 30 Apr 2010. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=58160>
  • pathos

    Pretty cool, near perfect little house. I really like the composition of the front facade, the interior courtyard and the large lift and slide door. I am not sure about the wood panel ceiling on the main level with all of its protruding fixtures, and i wish the ceiling upstairs were a bit higher. I wouldn’t mind living in this house.

    • SPUD

      i was thinking the same. the oak plywood ceiling may have been fine but the seams are really distracting, this could have been executed better…

  • Seven

    sehrgutsehrgut!

  • Denis

    Auch! Sehrsehrgut!…

  • tomas

    super gut!

  • martin

    Interesting project, i like the use of plywood that leads to a kind of intimacy here.
    It’s a bit a pitty that it seems they skipped the jacuzzi out of the patio.

    Im only a bit in doubt about the positioning of the bathroom in the plan; not that great when having guests.

  • http://twitter.com/nicholaspatten/status/13190906090 Nicholas Patten

    I'd Live Here: DEV House. http://bit.ly/9LtWCy