We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Chikuzen House / Design nico Architect Associates

  • Architects: Design nico Architect Associates
  • Location: Nomachi, Asakura, Fukuoka, Japan
  • Architects: Kazuya Matsuda / Design nico Architect Associates
  • Start Of Planning: 2008
  • Floor area: 110 sqm
  • Built-up area: 116 sqm
  • Area: 672.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Ohno Hiroyuki, Kazuya Matsuda

© Ohno Hiroyuki © Ohno Hiroyuki © Kazuya Matsuda © Kazuya Matsuda

From the architect. The site is a house built in the suburbs that offer the view of Yasu-Kogen and Mt. Ohira distantly northward. The owner only expected the space for future children and two young couples to live and gave us the opportunity of a design freely. When we visited the site, we were not able to feel an outstanding aspect except that open- northward scenery. In addition, the design started in the situation that I could not find the cozy space easily in the site while the site area is spacious 600 sqm. During the schematic planning, we located the necessary functions in a slim rectangular plan and categorized entire space as the public and private space then we came up with three boxes such as the public and private spaces and the intermediate space to tie those places.

© Ohno Hiroyuki
© Ohno Hiroyuki

We assumed the intermediate space as a kitchen, and we played to displace two boxes mutually around centrally-located kitchen, and created the opening where it was necessary in the place that the connection with outside and located the place that wanted to keep privacy from the outside in the place where it was in the blind area from the outside. As a result, we reached at the simple constitution that two lines of rectangles (two boxes) were located in the kitchen as the point of contact. In addition, I chose the gabled roof to be able to recognize from the outside that the two boxes were built by the relation that created the gap.

© Ohno Hiroyuki
© Ohno Hiroyuki

Due to the space of recognizable two L-shapes that came up by the two buildings slip off, the appropriate outside place was born in the site that seems too wide compared with a building area. We think that a feeling to have new place to stay may have come by becoming a person to be target to feel a scale.

© Ohno Hiroyuki
© Ohno Hiroyuki
Cite:"Chikuzen House / Design nico Architect Associates" 27 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/57786/chikuzen-house-design-nico-architect-associates/>