ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

  • 01:00 - 29 October, 2014
Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga
Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga, © Simon Menges
© Simon Menges

© Simon Menges © Simon Menges © Simon Menges © Simon Menges +17

  • Architects

  • Location

    Szczecin, Poland
  • Architect in Charge

    Fabrizio Barozzi , Alberto Veiga
  • Project Leaders

    Pieter Janssens, Agnieszka Samsel
  • Project Team

    Marta Grządziel, Isak Mayor, Petra Jossen, Cristina Lucena, Cristina Porta, Ruben Sousa
  • Area

    13000.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structural Engineers

    BOMA S.L., FORT POLSKA Sp. z o.o
  • Installations

    GLA Engineering Sp. z o.o. ELSECO Sp. z o.o. ANOCHE Iluminación Arquitectónica
  • Acoustics

    ARAU ACUSTICA
  • General Contractor

    WARBUD S.A
  • More SpecsLess Specs
© Simon Menges
© Simon Menges

From the architect. The building emerges from its urban context, influenced by the steeply pitched roofs and the verticality of the city’s residential buildings, by the monumentality of the upright ornaments of its neo-Gothic churches and the heavy volumes of its Classicist buildings, by the towers that dot its entire skyline and the cranes of its port.

Section
Section

With an expressionist mindset, we have aimed to use geometry to give shape to a new rhythmic composition that conveys feelings by balancing massiveness and verticality.

© Simon Menges
© Simon Menges

The use of glass as the exterior cladding material highlights how the building contrasts with the conditions of its surrounding environment. It creates a bright, transparent and upstanding object.

© Simon Menges
© Simon Menges

The building’s interiors are simple, large skylights being their utmost defining trait. The great symphonic hall differs from these in that it is a sculpted object, embedded into a barely outlined mineral-like space.

© Simon Menges
© Simon Menges
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga" 29 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/561343/philharmonic-hall-szczecin-estudio-barozzi-veiga/>