ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Poland
  5. RS+
  6. 2014
  7. Two Barns House / RS+

Two Barns House / RS+

  • 01:00 - 12 October, 2014
Two Barns House / RS+
Two Barns House  / RS+, © Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski © Tomasz Zakrzewski © Tomasz Zakrzewski © Tomasz Zakrzewski +32

  • Architects

  • Location

    Tychy, Poland
  • Architects in Charge

    Robert Skitek, Szymon Borczyk
  • Area

    251.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

From the architect. House is located in a quiet northern district of Tychy, near the forest complex. Access is achieved by cul-de-sac from the main road connecting the plot in its north-west corner. Zoning plans based on the analysis of the urban area imposed roof geometry and the maximum height of the building. The rectangular shape of the plot and its orientation towards the south-west suggested preferred location of the building.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Requirements of investors was that the house have to be open to the south garden, spacious and comfortable. To accomplish this and to split the volume, we divide the body of the building in two materially and functionally different parts. We turned first shape towards south and include in it the whole day zone.

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

To let residents maneuver their cars easier, we headed second shape toward the entry to the plot. Here we placed the rest of functional areas. In addition, we shifted both solids relative to each other to further enlarge the driveway, which due to the relatively narrow access road must be used to turn back. This procedure also allowed us to create shaded and private part of the terrace which is directly accessible from the bedroom.

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

What's more parts of the house shade each other so that the master bedroom does not collect direct sunlight in the afternoon, letting the room to cool down before the night. We connected both shapes with bright, open and glazed mezzanine. The choice of very durable materials, and resignation of the gutters gives the possibility for the house to retain its original appearance without maintenance throughout its entire existence.

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

To keep building comfortable, we placed on the ground floor all zones necessary for everyday living, and the rest on the first floor. Interiors designed in two-color and warm minimalist style stands in contrast to the facade with a cool colors.

© Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

The quality of the building and its details is the result of high quality materials, good workmanship and constant supervision by designers over the investment.

Section BB
Section BB
Cite: "Two Barns House / RS+" 12 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/554425/two-barns-house-rs/>
Read comments
Read comments