ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Miyahara Architect Office
  6. 2005
  7. TTN House / Miyahara Architect Office

TTN House / Miyahara Architect Office

  • 01:00 - 11 April, 2010
TTN House / Miyahara Architect Office
TTN House / Miyahara Architect Office, © Teruo Miyahara
© Teruo Miyahara

© Teruo Miyahara © Teruo Miyahara © Teruo Miyahara © Teruo Miyahara +20

  • Architects

  • Location

    Tokyo, Japan
  • Architect

     Teruo Miyahara / Miyahara Architect Office
  • Structural Engineer

     Akira Ouchi / S.FORM
  • Constructor

     Yoshiichi Yokota / Monolith Syuken
  • Area

    0.0 sqm
  • Project Year

    2005
  • Photographs

From the architect. House TTN was designed to accommodate three families – the parents and the families of their two daughters. They had decided to live together again with the birth of grandchildren. Thus, the main objective for House TTN is to provide the necessary functions for an “urban” extended family, accommodating the needs of modern nuclear families who have grown accustomed to independent life but have chosen to enjoy the benefits of being part of a large family.

© Teruo Miyahara
© Teruo Miyahara

The first request for this project was to have a sort of collective residence to accommodate three homes, a plan which would completely separate the families within the same building. However, after much thought on how to maximize convenience, the effective and rational use of the site, and the pleasure of each other’s company, House TTN decided to take a semi-independent, sharing approach.

© Teruo Miyahara
© Teruo Miyahara

In order to have more than one nuclear family live together as one, it is essential to secure a comfortable distance within the design. Thus, each family has their own independent kitchen unit, bathroom, and toilet, but the homes are adjoined through the ground floor area and common deck – inside and out. The parents’ living space is located on the ground floor, with a highly independent main room (that is also shared by all three families) as well as private rooms (one Japanese-style room and one bedroom) opening towards the outside. The first and second floors are divided east and west, creating living spaces for each daughter’s family. Outdoor common decks in between the two sides of each floor serve as both converging points and buffer space. Transparent glass and sudare or Japanese wooden blinds are used on the common decks to separate the families but at the same time avoid complete privacy. It is possible for each family to go about their business independently, but these purposefully built common areas make it possible to achieve a higher quality of life. A comfortable distance is achieved by softly compelling the families to come together.

© Teruo Miyahara
© Teruo Miyahara

Another important aspect of House TTN was its structure. As the decision had been taken not to separate the homes completely, the residents wished to retain an option that would enable them to cut the building in half, left and right, in case they wished to do so in the future. In order to make this possible, the two sides of the structure including the foundation are completely independent of each other, and designed to guarantee durability after being divided. Of course, if two new separate buildings were to emerge, they would both need to pass the various building regulations. Therefore, this aspect greatly influenced the initial plan and form of House TTN. However, it may also be said that because of this requirement, it was possible to achieve a bold design, shaping the areas that would be removed if the house were to be divided into outdoor common decks. It is unclear whether this option will be taken in the future, but having an alternative will surely encourage friendly and active communication between the families.

© Teruo Miyahara
© Teruo Miyahara
Cite: "TTN House / Miyahara Architect Office" 11 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/55348/ttn-house-miyahara-architect-office/>
Read comments

15 Comments

manolo · October 18, 2010

any referrences to the stair used in this house? (http://www.archdaily.com/55348... is kinda lightweight

ricky · August 26, 2010

Does anybody know what material is used for the cladding? Any information would be greatly appreciated!

AndressaNasserFarion · April 13, 2010

RT @archdaily: TTN House / Miyahara Architect Office http://archdai.ly/bXLw1E

Christopher Grose · April 13, 2010

A beautiful semi-independent/shared approach to modern housing in Japan. TTN House by Miyahara Architect Office http://ow.ly/1xD1t

Michael Baugus · April 13, 2010

Built to withstand quakes geological or familial. TTN House / Miyahara Architect Office http://bit.ly/da4BWQ

Oribu Olivia Y · April 12, 2010

LOVE the interior, not so much the outside. RT @archdaily: TTN House / Miyahara Architect Office http://archdai.ly/bXLw1E

Graham Cowen · April 12, 2010

Fantastic design! RT @HomeDecorNews TTN House / Miyahara Architect Office http://bit.ly/9Qnimi #architecture

Home Decor News · April 12, 2010

TTN House / Miyahara Architect Office http://bit.ly/9Qnimi #architecture

tDA · April 12, 2010

How annoying is that drip line halfway across their cars going to get?

arnold · April 12, 2010

everytime, when I see the japan moder living house, I make sure, that japan architects (and their japan client) have different thinking from the european architects (and theirs clients) of some things or details of planing/building house.

I see many philosophy and the way of living, characteristic only to Japan people. and it's very good, becouse, it creates different, another lever (of understanding) architecture.

about this house:
- at firs it remind me one katakana sign :-)
- the exterior - nothing special; the louver? but I can see anything interesting of using them; maybe they give some charm for the main facade.. well, if they rotation about their axis, I think it's very good engineering decision. anyway, it's individual rating: accept this decision or not;
- the planing is intersting; but I see some dark (without natural light) places in the kitchen and others various places.
- and that I notice, that architects for the better architectural expression sacrifice some natural living confort (but it's only my opinion).

Summary: it is GOOD, logical and a bit interesting house, BUT nothing special (becouse no Concept or clean Idea). Gomennasai.

Jere Pääkkönen · April 12, 2010

Shared from GReader: TTN House / Miyahara Architect Office http://bit.ly/dqr8yj

Architekt R V Scholz · April 12, 2010

#architekt TTN House / Miyahara Architect Office: © Teruo Miyahara
Architect: Teruo Miyahara /... http://bit.ly/dqr8yj #in http://dy.cx/c03

REHA GERÇEK · April 12, 2010

TTN House / Miyahara Architect Office | ArchDaily: http://bit.ly/cK6iAD via @addthis

John · April 12, 2010

Why have such a wide communal area on the 1st and 2nd floors at the expense of smaller living rooms and bedrooms?

up_today_arch · April 12, 2010

I like thr structure of this house, It is very profesional think about possibilites to change house in the future.

···

Comments are closed

Read comments